Ce faci daca firma ta nu mai are sediu?

8 august 2006

Daca nu ai sediu si vrei ca firma ta sa aiba in continuare activitate nu ai de ales decat sa-ti cauti un sediu nou. In mintea ta ai facut deja niste planuri. Ai idee cam cum ai vrea sa arate, zona in care sa fie pozitionat. Ti-ai calculat si costul estimativ... pe care il poti suporta pentru o chirie. De abia acum incepe vanatoarea de imobiliare.

Atunci cand de regula se cauta un sediu nou, sunt doua motive. Ori vorbim despre un sediu nou pentru firma noua, ori suntem in cazul in care firma care deja este activa, are nevoie, din diferite motive, de un alt sediu.

Sediu pentru o firma noua

In cazul in care esti la inceput de drum, alegerea sediului este prima etapa in procesul de infiintare al  companiei tale. Astfel, sediul social al firmei se poate stabili intr-un spatiu aflat in proprietatea sau in folosinta unuia sau a mai multor asociati. Actele prin care se vor dovedi ulterior ca acest spatiu este sediul real al firmei sunt:
- Extrasul de carte funciara de la proprietari,
- Contractul de inchiriere, de subinchiriere, ori comodat,
- Avizul favorabil al proprietarilor sau chiriasilor din locuintele cu care se invecineaza spatiul in cauza, atat pe verticala cat si pe orizontala.

Acte necesare schimbarii de sediu

In cel de-al doilea caz, actele necesare sunt:
- Cererea de mentiune,
- Actul doveditor pentru spatiu,
- Extrasul de carte funciara de la proprietari,
- Contractul de inchiriere, subinchiriere, comodat,
- Avizul favorabil al proprietarilor sau chiriasilor din locuintele cu care se invecineaza spatiul respectiv
- Actul de indentificare a asociatilor firmei
- Actul aditional al firmei,
- Taxa judiciara si taxa de timbru.
Acum ca ai rezolvat si aceste “detalii” legale nu-ti mai ramane decat sa pornesti in cautarea sediului in care ti-ai pus toate sperantele.
Chiria unui birou intr-un Office building bucurestean:

Zona Universitate, 1.542 mp, la pretul de 32.282 euro
Zona Universitate, 1.465 mp, la 36.625 euro
Zona Mogosoaia, 1.600 mp, la 4.800 euro
Zona Calea Calarasi, 660 mp, la 8.025 euro
Zona Berceni, 530 mp, la 8.700 euro
Zona Pantelimon, 900 mp, la 700 euro

Daca te-ai hotarat sa faci o investitie mai serioasa si pe termen lung, preturile la spatiile comerciale variaza si ele in functie de zona si de suprafata.
- in zona Titan, un spatiu comercial de 500 mp ajunge la 170.000 euro
- intr-o zona mai centrala, cum ar fi Sala Palatului, un spatiu de birouri cu cinci incaperi, la 124 mp se ridica usor la 270.000 de euro
- in Zona Iuliu Maniu, un spatiu de birouri de 700 plus un teren de 6.000 mp depaseste 1.400.000 euro.
- in Piata Romana, un spatiu de 300 mp se vinde cu peste 1.200.000 euro

Daca ai o firma mai mica si preturile de mai sus ti se par foarte “piperate”, atunci sigur nu poti spera ca vei avea sediul intr-unul din exemplele mentionate mai sus. Sa spunem ca un apartament cu doua camere, intr-o zona centrala ar fi totusi la limita planurilor tale. Pentru un apartament de doua camere, de 74-75 mp, pe Bulevardul Unirii poti plati o chirie de 450-550 de euro. Pe Calea Calarasilor, pentru acelasi tip de apartamente chiria este ceva mai mica, intre 350 - 450 euro, la o suprafata de 56-58 mp.

Apartamentele cu trei camere ajung pe bulevardul Carol I la 700 de euro, iar pe bulevardul Unirii trec de 700 de euro. Atunci cand ai nevoie de un spatiu pentru birouri mai mare de 70 mp, iar capitalul iti permite acest lux, trebuie sa stii ca pentru un apartament de patru camere de peste 90 mp, chiria ajunge undeva intre 900 si 1400 de euro pe Unirii, 800 si 1.000 de euro pe calea Calarasi si de peste 3.000 de euro pe bulevardul Aviatorilor.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro