Ce fac englezii cand se plictitsesc? Beau cafea! Romanul nu are timp...

5 octombrie 2007

Statisticile arata ca un roman consuma mai putina cafea decat vecinii bulgari si unguri, de exemplu. Centrul de Informare despre stiinta Cafelei (din Londra) anunta ca in Romania consumul anual de cafea este de 2,3 kilograme pe cap de locuitor, sub nivelul altor state din Uniunea Europeana, cum ar fi Bulgaria, unde este de 3,26 kilograme, sau Ungaria, cu 3,54 kilograme, pe fondul pretului ridicat si a lipsei de informare cu privire la beneficiile acestui produs. Noi spunem ca si acesta cafea in doze mari sau exagerate, dauneaza grav sanatatii, insa "cana" e la voi!

Cine e de vina?

"Pretul ridicat In raport cu veniturile, precum si lipsa surselor de informare asupra beneficiilor cafelei fac ca nivelul consumului sa fie redus comparativ cu alte state din Uniunea Europeana", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Gabriel Sidere, secretarul general al Asociatiei Romane a Cafelei (ARC).

Potrivit ARC, care citeaza datele Organizatiei Internationale a Cafelei, în Austria consumul anual de cafea este de aproape 4,5 kilograme pe cap de locuitor, în Germania de 6,64 kilograme, iar în Polonia de peste 3 kilograme.

Mai avem o sansa. Daca ne ducem mai des la cefenea sau daca ne facem propia cafenea! In Romania, cea mai mare pondere in consumul de cafea il ocupa cafeaua prajita si macinata, insa specialitatile si cafeaua solubila au inregistrat de asemenea cresteri in ultimii ani.

Efectul cafelei in organism

Cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza, printre altele, sistemul nervos, creste activitatea intelectuala, reduce temporar starea de oboseala si favorizeaza digestia, stimuland activitatea aparatului excretor.

Insa, cofeina nu are nici o valoare nutritiva si favorizeaza pierderea calciului, un nutrient deosebit de important pentru un om sanatos. Unele studii au aratat ca 300 mg pe zi de cofeina pot creste riscul de pierdere a sarcini, de exemplu.

Consumul exagerat insa, poate avea efecte negative:

tulburari la nivelul tubului digestiv cu arsuri si chiar dureri si spasme
gastrointestinale;
palpitatii;
insomnii;
 neliniste;
stari depresive;
tremur si slabiciune musculara.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro