Analistii de la Eurometropola considera ca piata chiriilor pentru vilele de lux va creste, pe fondul cererii tot mai pronuntate, mai ales in zonele centrale! Aflati tot din acest material de ce se prefera o vila si nu un office-building dar si preturile zonelor.
Consideraţi că vor creşte chiriile pentru vile anul acesta ? Dacă da, la cât estimaţi că vor ajunge ? Din ce motiv vor suferi modificări de preţuri ? Dacă nu, de ce stagnează?
În prezent, vilele pretabile pentru rezidenţă, dar şi pentru office din zona Centrala si de Nord a Capitalei pot fi închiriate cu sume cuprinse între 2.000 – 15.000 de euro. În zona ultracentrală există câteva vile cu arhitectura, construite în perioada interbelică a căror chirie lunară ajunge la 45.000 euro. Acestea sunt rarisime, nu sunt foarte promovate în piaţă şi de obicei primesc destinaţie de ambasadă, muzeu, restaurant de lux, centru de infrumsetare. Tinând cont de faptul că cererea pentru închirierea vilelor se menţine ridicată, este de aşteptat ca nivelul chiriei să mai creasca, dar nu cu mai mult de 15%. Rezervele legate de creşterea chiriei în vile sunt legate de faptul că în piaţă se anunţă lansarea a tot mai multe proiecte de tip office-building, care ar putea reloca o parte a firmelor ce funcţionează acum în vile.
Care este cererea pentru vilele din Centru faţă de cele din celelalte zone? De ce?
Majoritatea solicitărilor pentru închirierea vilelor se înregistrează în zonele ultracentrale şi de Nord. Argumentele rămân aceleaşi: accesul facil spre orice destinaţie din Capitală, proximitatea staţiile mijloacelor de transport în comun şi de instituţiile de interes major (bănci, centre comerciale, aeroport etc).
În funcţie de mărime, care companii preferă mai mult vilele în detrimental clădirilor de birouri? De cât spaţiu are nevoie o companie mică? Dar una mare?
Desigur că o companie mică va prefera amenajarea unui birou într-o vilă unde costurile de întreţinere sunt mult mai mici, comparativ cu cele dintr-un office-building. Unul dintre argumentele principale care susţin varianta închirierii unei vile este acela că în cele mai multe situaţii, office-building-urile oferă unei singure companii o suprafaţă minima de aproximativ 200 mp, în condiţiile în care firmele mici nu au nevoie decât de până la 100 mp. Desigur că vorbim de condiţii mult mai bune în clădirile moderne, dar chiria pentru o suprafaţă atât de amplă, dar care nu răspunde nevoilor acestor companii, îi îndepărtează de această variantă.
Accesibilitate, suprafeţe adecvate, compartimentare funcţională, sisteme IT încorporate, prestanţă şi vizibilitate - acestea sunt principalele exigenţe ale companiilor aflate în căutarea unui nou sediu.
Atunci când se instalează într-o vilă, foarte multe companii îşi doresc expres ca vila respectivă să aibă curte individuală, iar ei să fie singurii locatari, pentru a evita conflictele cu alţi coabitanţi, care ar putea fi deranjaţi de traficul pe care îl implică funcţionarea unei firme în acel imobil. De asemenea, este de preferat ca noul sediu să nu necesite investiţii majore din partea companiei, în privinţa finisajelor şi a igienizării
Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din imobilele recent finalizate, este aproape nulă, ceea ce demonstrează că cererea mare pentru inchirierea spatiilor de birouri nu este satisfăcută de oferta existentă pe piaţă.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro