Toti angajatorii din tara sunt obligati sa plateasca un salariu minim brut lunar de minim 440 lei pentru muncitori necalificati si de 880 lei pentru angajatii cu studii superioare, conform Contractului Colectiv de Munca (CCM) unic la nivel national pe anii 2007-2010, publicat in Monitorul Oficial. Potrivit unui comunicat al Inspectiei Muncii, remis, marti, presei, Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 a fost inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei la data de 29 decembrie 2006 si a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei din 29 ianuarie 2007.
Conform articolului 40 alineatul 4) din Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 de lei, respectiv 2,59 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2007.
Totodata, in Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national au fost stabilit coeficientii minimi de ierarhizare. Astfel, pentru muncitori necalificati, coeficientul minim de ierarhizare este 1, iar pentru cei calificati - 1,2. Pentru personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este liceala, coeficientul minim de ierarhizare este de 1,2, iar pentru cei cu pregatire postliceala - 1,25.
Totodata, pentru personalul de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este scoala de maistri, coeficientul minim de ierarhizare este de 1,3, iar pentru cei cu studii superioare de scurta durata, coeficientul este 1,5. In cazul angajatilor cu studii superioare, coeficientul minim de ierarhizare este 2.
Coeficientii de ierarhizare se aplica la salariul minim negociat pe unitate. Clauzele contractului colectiv de munca la nivel national produc efecte pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro