Catu: Romania nu detine capitalul necesar pentru a recupera decalajul fata de tarile UE

15 martie 2007

Romania sufera in continuare de lipsa de tehnologie si se confrunta cu o scadere constanta a fortei de munca, un procent ridicat din populatia ocupata activand in sectorul de stat, ceea ce limiteaza perspectivele unor cresteri economice ridicate, apreciaza economistul sef al ING Bank, Florin Catu. "Cea mai mare parte din deficitul de cont curent provine din faptul ca importam foarte multa tehnologie. Nu avem capitalul necesar pentru a sustine o crestere de 7-8% pe termen lung, care ar permite in urmatorii zece ani sa ajungem la jumatate din media PIB/locuitor din Uniunea Europeana", a explicat Catu la un seminar organizat, miercuri seara, de Chartered Financial Analyst (CFA) Romania si Finmedia.
          
Economistul sef al ING a aratat ca, desi somajul scade in Romania, aceasta dinamica a fost insotita permanent de o reducere a fortei de munca. Mai mult, o patrime din forta de munca angajata activeaza in sectorul de stat.
        
El a punctat si dezavantajul infrastructurii din Romania, care a fortat concentrarea investitiilor straine in apropierea catorva mari orase si in zona de vest, unde transportul catre tarile UE este mult mai facil. 

E periculos sa faci transport in Romania, si  asa asiguratorii au raportat pierderi!

"Domeniul asigurarilor a raportat anul trecut primele pierderi, iar aceste pierderi s-au concentrat in zona transporturilor. In Romania a devenit tot mai periculos sa faci transport", a explicat Florin Catu.
 
Implicarea statului dauneaza economiei

In opinia analistului ING, trebuie constientizat ca tot ce a produs Romania in ultimii 50 de ani nu este de vreun folos. "Solutia: cat mai putin stat in economie", a conchis Catu.
           

Sursa: Mediafax

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro