Cate banci noi vor aparea in cartier in 2007

5 ianuarie 2007

Desi bancile ne-au invadat, deschizandu-si agentii in aproape toate zonele aglomerate, tendinta de expansiune observata mai ales in ultimii doi ani nu este nici pe departe incheiata. Activitatea de extindere a retelelor va continua la fel de febril si in anul 2007. Tinta acestei strategii este foarte clara si precisa: bancile vor sa fie cat mai aproape de potentialii clienti. "O retea extinsa este un element esential pentru abordarea clientilor persoane fizice", spune directorul retelei de sucursale a Piraeus Bank Romania, Irina Papadopoulou, rostind in fapt un adevar universal valabil.

Conform publicatiei Ziarul Financiar, 2006 poate fi catalogat drept cel mai prolific an din punct de vedere al deschiderilor de sedii bancare, fiind inaugurate aproximativ 1.100 de noi unitati. Astfel, totalul unitatilor bancare la finalul anului care tocmai s-a incheiat s-a situat in jurul a 4.400 de unitati, fata de 3.300 in 2005, fiind consemnata o crestere de 33%. Pentru anul curent, este preconizata o crestere numerica cu minimum 900 de unitati bancare.

Tendinta de extindere a retelei o au atat bancile care detin primele locuri in topul sucursalelor (precum BRD, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania sau Bancpost), cat si institutiile de credit cu mai putine sedii ce doresc sa recupereze terenul pierdut si astfel sa obtina o cota mai insemnate pe piata bancara romaneasca (Alpha Bank, Piraeus Bank, Volksbank). Intre activitatea liderilor este de semnalat duelul "greilor" - BCR si BRD. Proiectul de expansiune a BCR-ului prevede pentru anul 2007 deschiderea a peste 130 de agentii. In prezent, numarul unitatilor BCR se ridica la 473, cu 101 de agentii noi data in folosinta numai in 2006. Acestea nu au fost, se pare,  suficiente pentru ca BCR-ul a pierdut in anul recent incheiat suprematia numarului de sedii (excluzand CEC-ul!), BRD-ul lansand in anul 2006 nu mai putin de 224 de sedii si preluand sefia cu o retea de aproximativ 550 de unitati. Si Banca Transilvania vrea sa asigure continuitate plenului de dezvoltare a retelei, care este in acest moment a treia din sistem cu un numar de 341 unitati. Si Raiffeisen Bank vrea sa se mentina in topul bancilor cu retele teritoriale extinse, avand in plan pentru 2007 inaugurarea a 100 de agentii. Banca a incheiat anul 2006 cu 265 de unitati, dintre care 51 date in folosinta in ultimele 12 luni.

O alta banca cu numeroase sedii si care va continua politica expansionista este Bancpost. Daca la finalul anului numara 189 de sedii, pentru 2007 este prevazuta o crestere cu aproape 100 de noi sedii, oficialii bancii vrand sa mizeze de la 1 ianuarie 2008 pe o retea de 285 unitati. O crestere semnificativa din punct de vedere cantitativ este semnalata si la Volksbank, care va atinge cifra de 230 de unitati, de la 150 cate detine in prezent. Nici grecii de la Piraeus nu stau cu mainile in san, pentru anul 2007 urmarind practic o dublare a numarului de sedii, de la 46 la circa 85-90 si prezenta sa in fiecare resedinta de judet. Alpha Bank si-a atins obiectivul propus pentru anul 2006 prin depasirea numarului de 70 sedii, iar pana in 2008 este prevazut sa gestioneze o retea de 150 de unitati la nivelul intregii tari, din care 45 numai in Bucuresti. Se pare ca aceasta este tendinta generala a bancilor grecesti prezente pe piata autohtona, in afara de Piraeus si Alpha Bank, si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca, urmarind extinderea retelei acesteia, mai ales dupa anularea privatizarii CEC. Aceeasi politica o vor avea si ungurii de la OTP, angrenati si ei in "lupta" pentru preluarea batranei doamne.

Chiar daca la prima vedere parem a fi invadati de „magazine de credite”, totusi nivelul de bancarizare al tarii noastre este mult sub cel al celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Din aceasta cauza, piata bancara poate asimila si intrarea altor concurenti. Astfel, este de asteptat ca in acest an nume importante din sistemul bancar european nu numai sa-si faca intrarea in Romania, ci chiar sa-si dezvolte puternic reteaua teritoriala in zona. Banci precum KBC, Fortis (Belgia), Millenium BCP (Portugalia), Bank of Cyprus si Banca Nationale del Lavoro din Italia sunt doar cateva exemple de institutii de credit care vor invada plaiurile mioritice.

Catalin Ciuperca
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro