Cine a jucat pe bursa in acest an nu s-a putut bucura de indestularea de care au avut parte investitorii in anii precedenti. Astfel, preturile titlurilor listate la Bursa de Valori Bucuresti au crescut, in 2006, in medie cu 28,5%, randamentul obtinut de investitori fiind cu zece puncte procentuale sub castigul consemnat in 2005. Principalul indice al Bursei de Valori, BET, care urmareste cele mai tranzactionate companii de pe piata, a incheiat anul 2006 cu o crestere de 22,3%. Cu un an in urma, BET urcase cu putin peste 50%, iar in urma cu doi ani, Bursa dublase banii investiti, cu o crestere de 101% a indicelui BET. Desi pare nemultumitor fata de profiturile din anii trecuti, castigul de anul acesta de la Bursa a fost de trei ori mai mare decat dobanda la un depozit bancar pe aceeasi perioada. Scaderea randamentelor de pe piata de capital era o tendinta anticipata de mai mult timp de brokeri, in conditiile in care piata romaneasca se apropie de maturitate, iar riscurile pe care investitorii si le asuma atunci cand cumpara actiuni devin mai mici.
Un an agitat
Piata a avut o evolutie destul de agitata anul acesta, investitorii inspirati putand sa castige mult mai mult decat cresterea medie. De altfel, ieri piata a crescut cu peste 2%, permitand investitorilor sa obtina intr-o zi o zecime din castigul pe care l-ar fi inregistrat daca ar fi cumparat la inceputul anului si ar fi pastrat actiunile.
"Practic, tot castigul pe care il arata indicele BET anul acesta s-a realizat in ultimele doua-trei luni. In rest este greu de tras o concluzie privind evolutia pietei. Castigurile de anul acesta sunt mai mici decat ne asteptam la inceputul anului, dar bine ca macar s-a incheiat anul asa", a declarat, pentru Ziarul Financiar, Adrian Caramiha, director la Eastern Securities. El a mai spus ca nu crede ca piata va mai avea ani cu cresteri de 100%, dar ca probabil vor exista actiuni individuale care vor aduce astfel de randamente.
SIF-urile, cele mai profitabile!!!
Societatile de investitii financiare (SIF) raman cele mai performante titluri de la BVB, cu o crestere medie de 32,4%, categorie condusa de SIF Moldova, cu un castig anual la nivelul pretului de tranzactionare de 45,3%. Randamentul mediu al celor cinci SIF a fost in 2005 de 175,2%. Investitorii in actiuni SIF Transilvania au avut un profit de 42%, iar detinatorii de titluri SIF Oltenia au castigat in 2006 peste 37%. SIF Banat Crisana a inchis anul la un pret cu 33% peste cotatia din decembrie 2005, in timp ce SIF Muntenia a adus cel mai mic randament, de numai 7,6%. Castiguri bune au fost obtinute de investitorii in actiuni Antibiotice (79,1%) si BRD - Groupe Societe Generale 35%. Investitorii s-au inghesuit ieri sa cumpere actiuni, pentru a beneficia de cresterea la care se asteapta in luna ianuarie, dupa ce in ultimii ani, prima saptamana de tranzactionare a adus intotdeauna cresteri consistente.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro