Noile norme de aplicare a legii pensiilor clarifica problema venitului brut realizat lunar pentru care se va plati contributia de pensie din 2008 aducand precizarea ca legea face referire doar la venitul brut realizat lunar achitat din fondul de salarii si nu la intregul venit brut lunar. Noile norme de aplicare, publicate miercuri in Monitorul Oficial, stabilesc, in plus, fata de normele aflate in vigoare pana acum, patru categorii de venituri pentru care urmeaza sa fie incluse in venitul brut lunar si pentru care se va plati CAS. Normele vin in explicitarea legii modificate a pensiilor, votata de Parlament in urma cu doua luni, care a modificat baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale (de pensii). Legea modificata prevede ca baza de calcul este formata din "venitul brut realizat lunar" in locul sintagmei "salariile individuale brute realizate lunar". Normele precizeaza ca legea are in vedere doar venitul brut realizat lunar achitat din fondul de salarii.
Astfel, fata de baza de calcul folosita in prezent, vor fi impozitate sumele din plata cu ora, garzi, indemnizatii clinice, sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori. De asemenea, se va aplica CAS pentru sumele primite de reprezentantii in organismele tripartite si pentru indemnizatiile de sedinta acordate membrilor comisiilor constituite la nivelul autoritatilor si institutiilor publice.
Sumele care se supun impozitarii conform normelor aflate in vigoare sunt incluse si in baza de calcul reglementata de normele publicate miercuri, cu o singura exceptie: drepturile in natura acordate salariatilor sub forma de remuneratie.
Contributia se va plati, in continuare, pentru salariile de baza brute, inclusiv indexari, compensatii, indemnizatii de conducere, salarii de merit si alte drepturi care fac parte din salariul de baza, pentru sporurile, indemnizatiile si sumele acordate sub forma de procent din salariul de baza brut sau sume fixe, sumele platite din fondul de salarii pentru timpul nelucrat si sumele acordate cu ocazia iesirii la pensie platite din fondul de salarii. De asemenea, vor face parte din baza de calcul premiile anuale si cele din cursul anului sub diferite forme, altele decat cele reprezentand participarea salariatilor la profit, al 13-lea salariu, primele de vacanta, aprovizionarea de iarna, primele acordate cu ocazia sarbatorilor nationale sau religioase.
Scutirile de la plata contributiei de pensie prevazute de actuala lege a pensiilor sunt mentinute: drepturile platite in cazul incetarii raporturilor de munca, diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, premii si alte drepturi exceptate prin legi speciale.
Extinderea bazei de calcul pentru contributii de pensii a fost o consecinta a modificarii legii pensiilor de Parlament. Principala modificare din legea pensiilor vizeaza majorarea valorii punctului de pensie, in 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, de la 31%, in prezent.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro