Care sunt cele mai eficiente metode de ingrijire si depozitare a lentilelor de contact

28 iunie 2022

Lentilele de contact sunt deja consecrate ca fiind o metoda practica, eficienta si confortabila de corectie a problemelor de vedere cu care se confrunta o mare parte din oameni. Articolele optice s-au remarcat, totodata, drept o alternativa moderna, viabila, la clasicii ochelari de vedere.

De-a lungul timpului, pe piata au aparut o serie completa de modele de lentile, cum ar fi cele gaz-permeabile, cele pe baza de hidrogel sau cele mai noi, de ultima generatie, fabricate din material hidrofil, silicon-hidrogel.

Totodata, clasficarea lentilelor de contact se face si in functie de perioada de valabilitate a acestora. Mai exact, purtatorii de lentile de contact pot alege intre lentile de unica folosinta, care se inlocuiesc la finalul unei zile de folosire, lentile saptamanale, ce pot fi purtate fara probleme timp de o saptamana, cele bi-lunare, lunare, trimestriale sau anuale.

Marea problema care se naste din purtarea lentilelor cu purtare extinsa, cum ar fi cele saptamanale sau lunare rezida tocmai in respectarea cu strictete a instructiunilor de ingrjire zilnica. Cu alte cuvinte, dupa ce sunt folosite timp de 10-12 ore zilnic, lentilele trebuie sa fie supuse unui proces de dezinfectare, curatare si clatire, care se realizeaza cu ajutorul solutiilor de ingrijire lentile de contact. Acestea ajuta la curatarea, dezinfectarea si depozitarea eficienta a articolelor optice.

 

Intretinerea lentilelor

In afara de lentilele de contact de unica folosinta (care sunt aruncate dupa prima utilizare si nu mai necesita curatare) si de lentilele de contact cu purtare indelungata (care pot fi purtate 2-3 zile continuu), celelalte tipuri de lentile trebuie curatate zilnic.

Procesul este unul simplu, insa trebuie efectuat dupa fiecare purtare. In primul rand, dupa utilizare, lentilele trebuie depozitate intr-un recipient special, numit lenscase si care este compartimentat diferit pentru lentila de la ochiul stang si cea de la ochiul drept.

Locul fiecarei lentile trebuie respectat, mai ales in situatia uin care ai dioptrii diferite. In plus, eviti transmiterea anumitor afectiuni de la un ochi la altul. In cazul in care la ochiul stang apare conjunctivita, de exemplu, o poti transmite ochiului drept atunci cand pui lentila dreapta in recipientul stang in care a stat lentila infectata.

Pentru intretinerea corecta a lentilelor de contact, pe langa lenscase, este nevoie si de o solutie de curatare. Pe durata purtarii, lentilele de contact pot capta o serie de impuritati, praf, alergeni. Pentru a evita iritatiile sau alte probleme, lentilele se vor curata dupa fiecare purtare cu o solutie speciala pentru hidratarea, curatarea, clatirea, dezinfectarea si pastrarea acestora.

 

Cum se pastreaza lentilele de contact?

Ingrijirea lentilelor de contact nu se rezuma numai la prelucrarea lor la timp, ci si la depozitarea corespunzatoare. Exista astfel de lentile care pot fi purtate mai multe zile la rand si exista lentile de o zi, acestea sunt cumparate imediat în mai multe perechi.

Asa ca amintiti-va: lentilele nedeschise pot fi depozitate la temperatura camerei pana la data de expirare indicata pe pachet. Unii pacienti cred ca astfel de lentile trebuie pastrate intr-un loc intunecat si rece. De exemplu, in frigider, dar aceasta este o conceptie gresita. Iar regulile de stocare a lentilelor de contact dupa deschidere sunt urmatoarele:

  • Nu depozitati niciodata lentilele in apa de la robinet sau in solutie salina: doar o solutie multifunctionala poate asigura dezinfectarea corecta a suprafetei.
  • Nu puteti stoca lentile de contact in pahare, pahare de vin, pahare: un recipient special ii va impiedica sa se lipeasca si sa se deshidrateze.
  • Nu clatiti recipientul lentilelor cu apa simpla! Exista un motiv, o posibila contaminare a suprafetei cu bacterii.
  • Reutilizarea solutiei de spalare si depozitare a lentilelor este inacceptabila.

Temperatura de depozitare

La ce temperatura este mai bine sa pastrati lentile de contact?

Este foarte important sa pastrati lentilele la temperatura camerei. Trebuie evitat contactul dintre lentile si lumina directa a soarelui, in special vara. Astfel, temperatura ideala pentru depozitarea lentilelor este de 15–35 grade.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro