O noua oportunitate pentru personale cu inalta calificare se naste la nivelul Uniunii Europene. Comisia Europeana a prezentat controversatul proiect "blue card". Acesta reprezinta un pemis de sedere si de munca care este valabil doi ani dupa care poate fi reinoit. Acest gen de proiect exista deja in Statele Unite si in Canada si are menirea sa atraga imigrantii cu inalta calificare.
Potrivit Bruxelles-ului, jumatate dintre imigrantii originari din tari din Magreb si care au diplome universitare traiesc in Canada si Statele Unite, in timp ce Uniunea Europeana primeste 85% dintre cei care nu au studii superioare. In conditiile imbatranirii populatiei si a mutatiilor economice, UE va avea tot mai mare nevoie de o mana de lucru foarte calificata chiar daca "imigratia nu este solutia in sine".
"Europa este fara indoiala un continent al imigratiei. Suntem atractivi pentru multi dar nu reusim sa atragem oamenii cu pregatire de inalta calitate. Nici nu suntem destul de tineri sau de numerosi ca sa putem sa rotim singuri volanul societatii si economiei noastre. Nu mai este un secret ca demografia nu este una favorabila. Vom avea o scadere a muncii si a calificarilor in viitor. Acest lucru eeste deja observat in anumite sectoare. Economia noastra si piata interna sunt dependente de o forta de munca mobila si competenta. Daca vrem sa crestem, sa avem joburi mai bune si sa schimbam cursul demografic trebuie sa actionam acum la nivel European", a subliniat presedintele Comieie Europene, Jose Manuel Barroso.
Numit "card albastru" dupa culoarea drapelului european, proiectul se inspira din "green card"-ul american. Avantajul pentru imigrant va fi ca va dispune de un permis de sedere si de munca de doi ani ce poate fi reinnoit, emis sub aceleasi conditii in fiecare stat membru. Dupa aceasta perioada initiala, imigrantii vor putea lucra in aceleasi conditii in alt stat.
Insa pretentiile raman stricte: o diploma recunsocuta, cel putin trei ani de experienta profesionala si o oferta de munca pentru un loc ce nu a putut fi ocupat de o persoana din tara respectiva. Pentru evitarea dumpingului social de care se tem sindicatele, Comisia propune ca salariul respectivului imigrant sa fie de trei ori mai mare decat salariul minim din tara in care persoana respectiva munceste.
"Ei bine cardul albastru este un lucru fantastic pentru o companie ca a noastra, de vreme ce avem de-a face cu un schimb de locuri de munca. Asa ca cu cat avem mai putine probleme administratve cu atat mai bine pentru noi si pentru operatiunile noastre. Este deci mult mai usor pentru noi sa transferam oameni dintr-o tara intr-alta si de pe un continent pe altul. Astfel, primim cu interes acest card albastru", a declarat Jan Denys, purtator de cuvant al agentiei de recrutare Randstad.
Potrivit studiului de impact realizat de Comisie, statele membre au deja legislatii pentru imigrantii cu inalta calificare, dar sunt limitate la cazuri precise : cercetatori, artisti, transferuri in cadrul unei companii. Comisia stie ca se afla pe un teren sensibil, pentru ca statele au deja piete de munca diferite si decid singure numarul de imigranti. Multi sunt insa extrem de atasati de aceasta competenta, ca de exemplu Germania sau Austria. Totodata, Comisia a mai prezentat o a doua propunere de directiva pentru a se asigura ca imigrantii au aceleasi drepturi ca cetatenii Uniunii Europene la nivel de securitate sociala sau conditii de munca.
www.tmctv.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro