Carburanţii comercializaţi de cei mai mari operatori, Petrom şi Rompetrol, s-au scumpit de la începutul anului cu până la 0,24 lei/litru, reprezentând o majorare de 6% în cazul motorinei şi de 5% la benzină, creşterea faţă de martie 2007 fiind de până la 30%.
Cele două companii petroliere, care acoperă circa 50% din piaţă, calculează preţurile carburanţilor în funcţie de mai mulţi factori, unul dintre cei mai importanţi fiind cotaţia internaţională a ţiţeiului, care a cunoscut de la începutul anului şi până în prezent o creştere de peste 11%, de la 96 de dolari/baril la 107 dolari.
De la începutul acestui an, Petrom a urcat de trei ori preţurile, respectiv la 12 februarie, 20 februarie şi 6 martie.
Prima modificare a dus la creşterea preţurilor cu 0,05 lei/litru atât la beniznă, cât şi la motorină, cea de-a doua a însemnat o majorare cu 0,09 lei/litru, iar la ultima ajustare litrul de benzină s-a scumpit cu 0,06 lei, în timp ce motorina costă mai mult cu 0,08 şi 0,09 lei, în funcţie de sortiment.
Astfel, un litru de benzină vândut de Petrom costă mai mult cu 5% faţă de începutul anului, preţurile fiind mai mari cu 0,2 lei, iar la motorină creşterea însumată a atins 0,23 lei - 0,24 lei/litru, ceea ce reprezintă o ajustare medie de circa 6%.
În prezent, un litru de benzină EcoPremium 95 costă la staţiile Petrom 3,75 lei, Premium fără plumb 3,72 lei, Top Premium 4,05 lei, sortimentele OMV 95 se vând la un preţ de 3,82 lei/litru, iar OMV 100 cu 4,45 lei. La motorină, preţurile sunt de 3,86 lei/litru pentru Euro Diesel, de 3,94 lei pentru Top Euro Diesel şi de 3,99 lei/litru la sortimentul OMV Diesel.
Petrom modifică preţurile carburanţilor în funcţie de o politică proprie, adoptată la începutul anului 2005, care ţine seamă de evoluţiile internaţionale ale preţului produselor petroliere, dar şi de contextul pieţei interne.
În ceea ce priveşte Rompetrol, cel de-al doilea mare operator de pe piaţă, compania utilizează o politică diferită de cea a Petrom, şi anume stabilirea săptămânală a preţurilor. În acest an, Rompetrol a majorat, în medie, cu 0,17 lei - 0,19 lei/litru benzina şi cu 0,24 lei/litru motorina, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 5% la benzină şi de peste 6% în cazul motorinei.
Astfel, dacă în urmă cu două luni un litru de benzină Premium costa 3,61 de lei, în prezent se comercializează cu 3,8 lei. Totodată, preţul benzinei Efix 95 a crescut de la începutului anului de la 3,62 lei/litru la 3,78 lei, iar Euro Super 98 de la 4,21 lei la 4,38 lei/litru. În perioada menţionată, mpotorina Diesel Efix s-a scumpit cu 0,24 lei/litru, de la 3,76 lei la 4 lei, iar SuperDiesel 5 de la 4,02 la 4,26 de lei.
De la începutul anului preţul petrolului a urcat cu peste 11%, de la 96 de dolari la 107 dolari/baril, cotaţie atinsă luni, existând însă şi cotaţii de sub 90 de dolari, înregistrate în luna ianuarie.
În februarie, cotaţia ţiţeiului şi-a continuat tendinţa ascendentă din ultima parte a lunii ianuarie, ajungând la 29 februarie la 103 dolari/baril.
Preţul ţiţeiului din ultimele două săptămâni a fost influenţată de mai mulţi factori, printre care cotaţia redusă a dolarului, scăderea stocurilor din Statele Unite şi decizia Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol de a menţine producţia la acelaşi nivel.
Dacă acum barilul se vinde la un nivel record, de 107 dolari, la începutul lunii martie a anului trecut era cotat la 62 de dolari.
Astfel, în condiţiile în care cotaţia petrolului a cunoscut o creştere de 70% în ultimele 12 luni, preţurile carburanţilor la staţiile Petrom şi Rompetrol au fost majorate în medie cu 20% în cazul benzinei şi cu 29% la motorină.
Diferenţa de creştere dintre cele două tipuri de carburanţi a făcut ca motorina să devină mai scumpă decât benzina. De asemenea, la începutul acestui an accizele la motorină au fost majorate.
Fiecare dintre cei doi producători deţin două rafinării, astfel că o parte din carburanţi este vândută către alţi distribuitori de pe piaţă.
Mediafax
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro