Capitalismul a afectat grav sanatatea populatiei masculine in tarile ex-URSS, unde a fost inregistrata o puternica crestere a mortalitatii la barbati dupa destramarea sa, releva un studiu recent al Universitatii din Michigan /SUA/, aparut in revista Evolutionary Psychology si citat de AFP. Speranta de viata a barbatilor eliberati de 'perdeaua de fier' a scazut cu sase ani intre 1991 si 1994, o perioada de destabilizare sociala si de instabilitate economica, au constatat autorii anchetei.
'Inegalitatile in statutul social si resursele inerente capitalismului determina barbatii sa se comporte intr-un mod care le ruineaza sanatatea', considera Daniel Kruger, principalul autor al studiului.
Cercetatorul a comparat ratele de mortalitate a barbatilor si a femeilor in 14 foste republici sovietice si tari sub influenta Moscovei. El a constatat ca femeile au fost net mai putin afectate de tranzitia de la comunism la capitalism cu distanta intre ratele de mortalitate a celor doua sexe de 9,3 %.
O concurenta sporita poate crea un mediu care incurajeaza asumarea unor riscuri putand provoca accidente mortale, potrivit expertului.  O crestere a stresului social si economic se poate manifesta prin cresterea numarului de sinucideri si omoruri sau poate avea efecte fiziologice care favorizeaza crize cardiace.
Mortalitatea avand ca rezultat omucideri si sinucideri s-a dublat in fostul imperiu sovietic intre 1991-1994, dar a variat potrivit tarilor de sub influenta URSS sau a fostelor republici sovietice.
Astfel, in Polonia, unde tranzitia de la comunism la capitalism a fost mai putin brutala, rata mortalitatii prin omoruri si sinucideri a crescut cu 15 %, in timp ce in Estonia, ea a explodat cu 238 %.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro