Sunt unele intrebari care cunosc o pondere importanta in cadrul unui interviu. In functie de raspunsul pe care il oferi poate depinde angajarea ta. Un sfat cateodata ne poate folosi mai mult decat credem. De aceea ne-am propus sa-ti oferim cateva dintre exemplele cele mai intalnite si care, de regula ... se regasesc pe lista celor care doresc sa-si cunoasca bine viitorii colaboratori.
O intrebare care nu lipseste aproape niciodata este : “De ce va doriti acest job?”. Trebuie sa remarci faptul ca raspunsul va include macar o parte din motivatiile tale “secrete”, dar nu te grabi cu raspunsul. In primul rand vorbeste despre aspectele pozitive care te-au indemnat sa aplici pentru acest job, iar in al doilea rand, evita sa amintesti defectele muncii pe care inca o prestezi si, in nici un caz, nu incerca sa analizezi negativ noua ta alegere.
In mod logic, dupa ce va afla motivul sau motivele care te-au indemnat sa faci aceasta alegere te va intreba: “De ce calitati crezi ca ai nevoie pentru acest job?”. Daca nu sunt deja precizate in anunt, lucru pe care ar trebui sa-l cunosti si sa-l folosesti acum, te poti gandi care dintre urmatoarele calitati, indispensabile de altfel unui om care doreste sa-si si pastreze locul de munca, nu doar sa-l obtina, ti se potrivesc: seriozitate, capacitate de a organiza si a conduce, un bun spirit de echipa, comunicativitate etc. Pentru a nu parea o pesoana cu totul pregatita pentru jobul respectiv si care nu mai are nevoie de dobandirea altor calitati, poti incerca pe scurt sa precizezi un punct usor vulnerabil si pe care speri sa-l poti depasi alaturi de noua ta echipa. Angajatorul iti va aprecia sinceritatea.
Cum intrebarea anterioara este usor vaga, si se refera mai mult la lucruri pe care se considera ca le posezi deja, ti se va cere sa fii mai precis(a) si sa arati clar: “Cu ce poti sa contribui?”. Acum va trebui sa vorbesti putin despre trecutul tau. Daca ai ocupat o pozitie asemanatoare inainte, este bine sa precizezi cateva dintre reusitele tale care sa aiba o legatura cu munca la care vrei sa te inscri, dar fara a parea arogant(a). Modestia ajuta mult la interviuri. Cateodata, chiar oamenii din fata ta pot avea o experienta mai saraca si se pot simti jigniti de felul in care te prezinti. De oameni plini de sine nu are nevoie nimeni. Rareori se integreaza. Incearca sa te faci remarcat(a) prin seriozitate, nu prin laude.
Lasand putin la o parte sectorul formal, este necesara la un moment dat si putina autobiografie, daca vei auzi: “Povesteste-mi despre tine”. Cand am precizat autobiografie nu m-am referit la un roman intreg. Cateva minute sunt suficiente pentru a te prezenta. Pastreaza in vedere doar aspectele pozitive si schiteaza-ti rapid progresul in viata si tintele pe care le vrei atinse in viitor. Coreleaza-ti scopurile viitoare cu munca pe care o vei presta, detaliile individuale aminteste-le in treacat si nu insista asupra lor. Nu uita ca esti in fata unei persoane pe care o intereseaza mai mult detaliile C.V.-ului tau decat viata personala pe care o duci. Cel putin pentru moment.
Evident, va incerca sa personalizeze unele aspecte dintre cele prezentate mai sus si va dori sa stie: “De ce vrei sa lucrezi in aceasta companie?”, “Ce stii despre aceasta companie?”, dar mai ales “Ce iti putem oferi noi in plus, fata de alta companie unde ai lucrat?”. Nu sunt intrebari usoare, deoarece toate informatiile pe care le posezi acum despre firma respectiva ar putea fi utile. In nici un caz nu te lega de programul usor si de salariul acceptabil, dar nici nu spune ca ai ales locul la intamplare. Incearca sa aduci in discutie ideea de progres. Daca ai plecat de la o firma mai mare la una mai mica va fi mai greu sa folosesti acest argument, dar poti spune ca simti ca reusesti sa te descurci mai bine in noul spatiu, fara a dezvolta subiectul si a incepe sa te plangi de efectele negative ale fostului/actualului servici. Cunostintele din domeniul companiei respective sunt o adevarata mina de aur. Arata ca esti interesat(a) de noul tau loc de munca. Acum este momentul sa convingi.
Asa cum in liceu sau in scoala generala unii profesori ne mai testau ambitia, dar si corectitudinea cerandu-ne sa ne punem nota singuri, te vei lovi si acum de aceeasi intrebare: “De ce ar trebui sa te angajam?”. Din nou vei fi salvat(a) de modestie, daca iti vei prezenta fostele succese intr-un mod care sa nu atraga invidia, dar care nici sa nu te faca sa treci neobservat(a). Poti sa contraataci intreband la randul tau persoana respectiva care ar fi motivele angajarii tale, daca aceast lucru s-ar realiza. Cheia consta in echilibrul pe care il arati, pentru ca nu multi stiu sa faca legatura dintre succesele lor, noua firma pentru care trebuie sa lucreze si felul in care reusesc sa-si gestioneze propria experienta.
Si pentru ca oamenii mereu se tem pentru postul lor, oricat de bine pazit ar fi, nu vei scapa de o lovitura precum este intrebarea: “Cat de ambitios(a) esti?”. Incearca sa nu te referi la pozitie. Toata lumea vrea sa fie director, dar pana nu ajungi este mai bine sa tii acest plan doar pentru tine. Refera-te la castigul interior, nu atat la cel exterior si adu in centrul atentiei succesele companiei, nu succesele tale. Vorbeste despre faptul ca daca tu reusesti sa-ti faci treaba bine, mai intai castiga firma si de-abia dupa aceea propria ta persoana.
Exista si posibilitatea ca, inainte de a fi aplicat pentru acest job, sa fi prestat activitati care nu au o legatura conexa cu noul tau domeniu de lucru. In acest caz, ti se va cere sa prezinti motivele alegerii tale: “De ce ai ales o cariera in...?”. Sinceritatea cucereste, chiar daca poti porni cu un salariu mai mic datorita ei. De aceea, chiar daca nu te-ai hotarat pentru sinceritate, lucru recomandat , macar incearca sa pari natural(a). Include in raspuns ideea de cunoastere, toti oamenii vor sa stie mai multe. E o dorinta innascuta in om, aceea de a explora noi si noi orizonturi.
9. Fostul tau loc de munca nu va trece neobservat. De aceea, vei fi chestionat(a): “Ce parere ai despre ultima companie in care ai lucrat?”. Defectele trebuie trecute cu vederea, calitatile prezentate moderat. Nu plangem dupa ultimul loc de munca, dar nici nu-l prezentam ca pe cea mai mare greseala a vietii noastre. O prezentare corecta ar tine cont de urmatoarele 3 criterii: sa fie scurta, pozitiva si ponderata.
10. Cum fara indoiala nu vei lucra intr-un birou singur(a), una dintre intrebari va viza capacitatea ta de integrare si de lucru in echipa: “Te descurci mai bine intr-un cadru restrans sau intr-unul larg?”. Aici, trebuie sa te gandesti la posibilitatile companiei la care vrei sa fii angajat(a). Preferintele tale nu conteaza. Daca vei avea parte de un mediu restrans cand tu ai nevoie de unul larg, recunoastrerea acestui lucru nu te va ajuta deloc. Trebuie sa te adaptezi. Poti spune ca nu esti inca obisnuit(a) sa lucrezi astfel, dar ca dispui totodata de o mare capacitate de adaptare. Din nou, prin supunere, castigi.
In concluzie, pe langa cele 10 sfaturi legate de un raspuns acceptabil prezentate anterior, mai sunt necesare in cadrul unui interviu si cateva calitati “personale”: naturaletea, sinceritatea, dorinta de a ajuta si, nu in ultimul rand, capacitatea de a te supune unor noi conditii, experiente si relatii.
Alexandru Banescu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro