Bucurestiul, pe locul 13 intr-un top al oraselor cu cei mai cinstiti locuitori

24 iulie 2007

Bucurestiul ocupa pozitia a 13-a intr-un clasament al oraselor cu cei mai cinstiti locuitori, stabilit de reporterii revistei Reader's Digest in urma unui test ce a inclus 32 de tari si care a constat in "pierderea" intentionata a 960 de telefoane mobile in locuri publice. Conform comunicatului de presa dat publicitatii de Reader's Digest, reporterii revistei din cele mai populate orase din 32 de tari au fost rugati sa "piarda", in locuri publice, 960 de telefoane mobile nou-noute, cu o valoare medie pe piata. Rezultatul - din 960, au fost recuperate 68%, adica 654.

Cercetatorii din fiecare tara si-au organizat si realizat propriul test, tinand telefonul mobil "pierdut" sub observatie, de la distanta. Au sunat la numarul de telefon respectiv, pentru a vedea daca raspunde cineva, dupa care au vrut sa verifice trei lucruri: mai intai, daca persoana in cauza accepta sa returneze telefonul, apoi, daca suna ulterior la numerele de telefon inregistrate in memoria mobilului si, 3, daca pastreaza telefonul.

Procentul cel mai ridicat de retururi a fost inregistrat in cel mai mic oras care a participat la test: Ljubljana, capitala slovena cu o populatie de numai 267.000 de locuitori. Aici, un singur telefon din cele 30 nu a fost returnat proprietarului.

Pe locul imediat urmator s-a aflat una dintre cele mai mari metropole ale lumii, Toronto (Canada), care are o populatie de 5,4 milioane de locuitori, aici fiind returnate 28 din cele 30 de telefoane "pierdute".

Capitala Coreei de Sud, Seul, s-a situat pe locul al treilea, urmata de Stockholm (Suedia), unde oamenii au afirmat ca a face un bine cuiva este un lucru absolut normal, in viata de zi cu zi. Pe locul al cincilea in clasament, cu 24 de telefoane returnate, s-au situat Bombay (India), Manila (Filipine) si New York.

In ceea ce-i priveste pe locuitorii Bucurestiului, rezultatele testului realizat de reporterii Reader's Digest pe 4 si 5 aprilie 2007 arata ca peste jumatate dintre acestia (53%) au dovedit ca nu sunt cinstiti. Astfel, din cele 30 de telefoane Nokia 2610 "uitate" in trei locuri aglomerate din Capitala - la un supermarket din Militari, in Piata Universitatii si in Parcul Cismigiu -, doar 14 au fost inapoiate, restul de 16 fiind insusite de cei ce le-au gasit.

9 dintre persoanele care au luat mobilele aveau intre 30 si 40 de ani, cinci aveau intre 50 si 60 de ani, unul avea 20 de ani si altul 14 ani.

In tabelul "cinstei", realizat de Reader's Digest, Bucurestiul se claseaza pe locul 13 din 14, alaturi de Amsterdam (Olanda). In acelasi clasament, Budapesta se afla pe locul al saselea, alaturi de Helsinki (Finlanda), Varsovia (Polonia), Praga (Cehia) sau Zagreb (Croatia), cu 23 de telefoane returnate. Capitala Frantei, Paris, se afla pe pozitia a saptea, cu 21 de telefoane inapoiate din 30, iar Milano (Italia), pe a opta, cu 20.

Bucurestiul e urmat doar de Hong Kong (Hong Kong) si Kuala Lumpur (Malaezia), unde doar 13 din cele 30 de telefoane "pierdute" au fost recuperate.

"Descoperirile noastre ne-au surprins si ne-au intrigat", a declarat Conrad Kiechel, vicepresedintele editiei internationale Readers Digest. "In toate orasele unde am realizat testul, cel putin jumatate dintre telefoane au fost returnate. In pofida tentatiei de a pastra telefonul, care i-a incercat pe multi, si a faptului ca testul implica si un efort de a returna aparatul, rata medie de retururi s-a situat in jurul cifrei remarcabile de 68 la suta, ceea ce inseamna circa doua treimi din cele 30 de telefoane "pierdute" in fiecare oras".

Pretutindeni in lume, motivul cel mai des invocat de oameni pentru returnarea telefonului a fost faptul ca si ei au pierdut, candva, un obiect de valoare, si nu doresc ca si altii sa sufere asa cum au suferit ei; pentru altii, influenta parintilor a avut un rol hotarator.

Multi adulti insotiti de copii au dorit sa le arate micutilor cum trebuie sa se comporte, atunci cand au gasit telefonul. La Hounslow, in vestul Londrei, Mohammad Yusuf Mahmoud, in varsta de 33 de ani, era impreuna cu cele doua fetite ale sale, cand a raspuns la telefonul gasit pe o artera comerciala aglomerata. "Ma bucur ca sunt si copiii mei aici, sa vada asta. Sper sa fie un exemplu bun pentru ele", a spus el.

Cu toate acestea, nu toti parintii au fost la fel de preocupati sa-i invete un lucru bun pe copiii lor. La Amsterdam, un baietel in varsta de zece ani si-a implorat parintii sa-l lase sa pastreze telefonul mobil gasit pe Kalverstraat. Acestia pareau nehotarati, dar au cedat dupa ce baietelul si-a pupat mama pe obraz si i-a zambit frumos.

Cercetatorii au centralizat rezultatele, au stat de vorba cu multi dintre participantii la test si vor prezenta concluziile in editia din luna august a revistei Reader�s Digest.

Readers Digest este citita de aproape 80 de milioane de persoane din peste 60 de tari. 

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro