Bucurestiul in urma cu 10 ani fata de Praga- din punct de vedere al spatiilor comerciale

21 septembrie 2006

Bucurestiul este cu zece ani in urma capitalei Cehiei, Praga, in ceea ce priveste dezvoltarea pietei spatiilor comerciale, dar exista premise de dezvoltare, a declarat joi, Kamil Kosma, director de divizie al Ceska Sporitelna Bank din Cehia, parte a grupului austriac Erste. "Urmarind evolutia pietei comerciale din Praga pot spune ca piata de retail din Bucuresti este la nivelul celei din capitala Cehiei de acum zece ani. Exista insa
un schelet de baza, care va permite dezvoltarea viitoare a acestui segment", a spus Kosma, prezent la un seminar cu teme imobiliare.
       
In opinia acestuia, piata spatiilor comerciale se va dezvolta mai ales pe segmentul lanturilor de centre comerciale si mai putin pe cel al spatiilor comerciale stradale. "Exista cerere pentru astfel de centre comeciale si, de asemenea, sunt si investitori interesati de acesta piata", a mentionat Kosma.

       
Pe de alta parte, Kosma a amintit ca Romania ofera inca unele dintre cele mai ridicate randamente din regiune.
       
Astfel, investitiile in spatii de birouri in Bucuresti genereaza randamente de pana la 8%, in timp ce pe segmentele comercial si industrial randamentele ajung pana la 10%.
       
In Praga, randamentele sunt de 6% pentru investitii in spatii de birouri, 7% pentru spatii comerciale si 8% pentru proiectele industriale.

De asemenea, in Bratislava, investitiile genereaza randamente de 7% in cazul imobilelor de birouri, 8,5% pentru retail si 9% pentru industrial.
       
Randamentele investitiilor in capitala Croatiei sunt apropiate de nivelul inregistrat in Bucuresti, respectiv 9,5% pentru birouri si 10% pentru retail si industrial.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro