Brokerii de credite cred in sansa lor si vizeaza o crestere de 30%

19 iunie 2008

Ponderea creditelor intermediate de brokeri în totalul împrumuturilor pentru populaţie a fost anul trecut de circa 5%, urmând să ajungă la 7-8% în 2009 şi la circa 14% în termen de patru ani, afirma preşedintele Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (ARBC), Anca Bidian. Creditele pentru populaţie au totalizat anul trecut 21,48 miliarde de euro, în creştere de la 10,89 miliarde euro în 2006, pentru 2008 fiind estimată o valoare de circa 29 miliarde euro. "La sfârşitul anului 2009, probabil că vom ajunge la o creştere a creditului pentru populaţie de 20-30%", a afirmat Bidian, într-o conferinţă de presă, cu ocazia lansării ARBC.

 

Ponderea creditelor pentru populaţie în Produsul Intern Brut (PIB) a fost anul trecut de 16%, în creştere de la 12% în 2006.

 

În comparaţie cu România, în Europa de Sud-Est creditele intermediate au o pondere de 20%, ajungând la 40% în Europa Centrală şi de Est şi la 90% în Statele Unite ale Americii.

 

"Potenţialul industriei în România este la acest moment nemăsurat", a arătat Bidian.
Cei opt brokeri care alcătuiesc asociaţia au intermediat anul trecut credite în valoare de 222,78 milioane euro, reprezentând circa 60-70% din volumul creditelor intermediate pe piaţă. Din suma totală, împrumuturile garantate cu ipotecă au cumulat 80,46 milioane euro, reprezentând 36%, în timp ce creditele negarantate au totalizat 142,31 milioane euro.

 

Cea mai mare parte a creditelor, respectiv 59%, au fost acordate în euro (131,72 milioane euro), în timp ce împrumuturile în lei au reprezentat 10% (21,96 milioane euro), iar cele în franci elveţieni au avut o pondere de 31% (69,09 milioane euro).
"Nu prea avem credite intermediate în alte valute, iar cele în dolari n-au intrat în statistică, întrucât reprezintă sub 1% din totalul creditelor pe care le-am intermediat", a spus vicepreşedintele asociaţiei, Daniel Barbu.

 

Brokerii care fac parte din asociaţie recomandă în general clienţilor să acceseze credite în moneda naţională, însă caută oferta cea mai bună pentru necesităţile solicitantului.

 

"Cel mai sănătos şi firesc este să accesezi un credit în moneda ţării în care locuieşti. Suntem conştienţi de un risc valutar, care nu se aplică numai la franci elveţieni, ci la orice monedă în afară de cea naţională", a spus Bidian.

 

La rândul său, Barbu estimează că volumul creditelor intermediate de membrii asociaţiei a crescut de la începutul anului cu 20% pentru franci elveţieni şi cu 18% pentru euro, de la momentul în care leul a început să se deprecieze.

Preşedintele asociaţiei apreciază că împrumuturile pot fi refinanţate sau convertite dintr-o monedă în alta, în funcţie de situaţia pieţei. "Nu văd niciun risc din conversia unui credit în lei într-unul în euro, cum nici din franci elveţieni în lei peste doi ani şi apoi în euro peste alţi patru ani", a spus Bidian.

Potrivit unor estimări, creditele refinanţate au reprezentat anul trecut 30-40% din totalul împrumuturilor.

 

Bidian apreciază că nu se va înregistra o accelerare a refinanţării creditelor, ci vede mai degrabă o consolidare a datoriilor negarantate ale unui client într-un credit mai mare, garantat cu ipotecă, care să includă toate împrumuturile.

 

Cifra de afaceri a brokerilor membri ai ARBC a fost anul trecut de peste cinci milioane euro, nivelul urmând să crească exponenţial în următorii ani, estimează Barbu.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro