Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, trage un semnal de alarma cu privire la preturile caselor din Romania, anuntand ca in viitor este posibila o prabusire a pietei imobiliare autohtone. "Trag doar un semnal de alarma asupra unui balon cu lichid fierbinte care s-ar putea sparge", a mentionat oficialul Bancii Nationale. ... Domnia sa a precizat ca Banca Centrala nu va sta cu mainile in san, pregatind deja o interventie pe piata imobiliara prin masuri de restrictionare a creditelor ipotecare.
Pretul caselor nu este corect
In ultimii ani, piata imobiliara a cunoscut un "boom" al preturilor, un apartament din cartierele "muncitoresti" ale Capitalei ajungand sa fie un lux nepermis pentru multi romani, care mai au o singura varianta: sa se imprumute pe viata de la o banca. Daca in 2002 puteai cumpara un apartament de doua camere cu aproximativ 10.000 de dolari, astazi fara 55.000 (in cazul cel mai fericit) nu te poti apropia.
Aceasta crestere enorma este comentata de tot mai multi specialisti, unii considerand ca majorarea este artificiala. "Pretul corect pe piata imobiliara il face raportul dintre cerere si oferta", a precizat Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei la conferinta "Piata Imobiliara - care este pretul corect?". Acest raport stabileste pretul doar pe termen scurt. Pentru a se putea discuta despre un pret echitabil trebuie luati in calcul 11-12 indicatori care au o influenta directa, printre care rata inflatiei, PIB-ul, productivitatea etc. "In Bucuresti sunt case mai scumpe decat in alte tari europene. Nu cred ca va veni cineva, de undeva, de unde poate sa cumpere mai ieftin, in Bucuresti, sa cumpere case mai scumpe", a subliniat oficialul BNR.
Creditele ipotecare mai greu de contractat
Adrian Vasilescu a confirmat faptul ca in viitorul apropiat, accesul la imprumuturile pentru locuinte nu va mai fi atat de facil. Banca Nationala a Romaniei este obligata sa intervina pe piata imobiliara, asa cum fac si bancile centrale din Statele Unite si Europa, intrucat aceasta piata este instabila si are fluctuatii nefiresti, a mai spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului. Domnia sa a mentionat ca singurul instrument prin care BNR poate interveni in piata imobiliara este politica de creditare si a apreciat ca o eventuala interventie este justificata, chiar daca preturile imobiliare nu sunt incluse deocamdata in cosul de consum. Adrian Vasilescu le-a raspuns si celor care au contestat o eventuala implicare a BNR pe piata imobiliara, precizand ca "este normal ca BNR sa se amestece indiferent ca operatorii pietei imobiliare vor sau nu. Le place sau nu, BNR se amesteca si se va amesteca in piata imobiliara".
Specialistii: preturile sunt reale si reflecta situatia de pe piata
Sorin Lacusta, broker in cadrul companiei imobiliare Eurisko, a precizat ca preturile de pe piata rezidentiala "sunt reale si reflecta situatia de pe piata". El a mai spus ca pe fondul cresterii interesului dezvoltatorilor pentru piata imobiliara romaneasca, valoarea terenurilor va creste in perioada urmatoare. De la inceputul anului s-au inregistrat unele cresteri ale preturilor la apartamentele in zonele centrale, in timp ce pretul apartamentelor din cartierele limitrofe au cunoscut o stagnare. La randul sau, Ionut Bodea, director de marketing al companiei Baneasa Investments a precizat ca "piata este destabilizata de modul in care se lanseaza oferta si cererea. Oferta pe piata este judecata superficial si nu tine seama de cerintele cererii". Totodata, a mai spus ca piata insasi are nevoie de o educare a consumatorului care, atunci cand isi cumpara o casa, ar trebui sa tina cont de infrastructura si de alte facilitati de tip social.
Nicoleta Margineanu
[email protected]o
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro