Aproape o bancnotă pe locuitor şi 0,3% din monede au mai rămas încă la români din banii vechi, scoşi din circulaţie după denominarea leului din iulie 2005, numerarul nepreschimbat încă de populaţie însumând în prezent aproximativ 1% din vechea emisiune, arată datele furnizate de BNR agenţiei NewsIn.
Din bancnotele rămase încă la oameni - aproximativ 0,9 bancnote pe locuitor - cele mai multe sunt de valoare nominală mică, respectiv 76% sunt de 10.000 de lei vechi, iar 14% sunt de 50.000 de lei vechi, mai informează reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).
De asemenea, din totalul monedelor rămase în buzunarele românilor, trei sferturi sunt de 1 leu vechi şi de 100 de lei vechi, fără putere de cumpărare.
Deşi Legea Denominării Monedei Naţionale, numărul 348/2004, prevedea iniţial schimbarea banilor vechi în decurs de trei ani de la încetarea puterii lor circulatorii, respectiv până pe 31 decembrie 2009, BNR a decis ulterior să permită populaţiei să schimbe leii vechi pe termen nelimitat.
În prezent, numerarul ieşit din circulaţie poate fi schimbat fie la una din sucursalele BNR care desfăşoară operaţiuni cu numerar (Cluj, Iaşi, Timiş şi Bucureşti), fie în unităţile BRD-Societe Generale, fără ca persoanei în cauză să i se perceapă taxe sau comisioane.
Mandatul BRD-SocGen pentru preschimbarea banilor vechi a fost prelungit şi pentru 2008, iar Consiliul de Administraţie al BNR va decide, spre finalul acestui an, dacă mai este nevoie de o nouă prelungire, şi pentru 2009, în condiţiile în care sumele preschimbate de la începutul lui 2008 s-au diminuat semnificativ, au precizat oficialii BNR.
Astfel, dacă la sfârşitul lui 2007 erau deja schimbaţi 98,8% din leii vechi, în acest an s-a mai înlocuit cu echivalentul în bani noi 0,2% din total. La sfârşitul lui 2006 erau schimbaţi aproximativ 98% din banii vechi.
În cazul în care mandatul BRD nu va fi prelungit, vechile însemne monetare vor putea fi preschimbate, începând din 3 ianuarie 2009, numai la sucursalele BNR, prin prezentare la ghişeu sau prin expediere pe cale poştală.
"Putem considera că acţiunea de retragere din circulaţie a vechilor însemne monetare s-a încheiat. În prezent, mai primim doar cereri sporadice, cele mai multe de la persoane în vârstă sau care trăiesc în localităţi izolate", au explicat reprezentanţii băncii centrale.
Pe 1 iulie 2005 moneda naţională a fost denominată astfel încât 1 leu nou să echivaleze cu 10.000 de lei vechi.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro