Banca centrală ar putea deveni în curând creditor pentru sistemul bancar, având ca efect reducerea costului lichidităţii, a declarat, luni, consilierul guvernatorului BNR Eugen Rădulescu. "Banca Naţională nu mai e atât de debitoare faţă de sistemul bancar, ci poate deveni în curând creditor pentru acesta, iar dobânzile BNR nu vor mai fi agăţate sus în cer", a spus Rădulescu, la seminarul "Băncile - bătălia pentru resurse". El a arătat că funcţia băncii centrale de creditor al băncilor comerciale va genera efecte imediate şi substanţiale în ceea ce priveşte lichiditatea sistemului bancar şi a costului acesteia.
Întrebat când va deveni banca centrală creditor al sistemului bancar, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu a arătat că nu a fost stabilit un termen exact în acest sens, însă speră că se va întâmpla cât mai curând.
La rândul său, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a BNR, Ion Drăgulin, a spus că acest demers va fi posibil "când vom citi în raportul asupra inflaţiei că nu mai avem un exces de cerere în economie".
"Deocamdată, suntem într-o situaţie în care cererea excede ofertei (...). Ne aşteptăm ca procesul să fie cu o zonă gri, în care unele bănci au cerere de finanţare, iar altele au exces de lichiditate", a adăugat Drăgulin.
Dijmărescu a menţionat că băncile comerciale pot recurge la resursa băncii centrale când se confruntă cu deficit de lichiditate, existând totodată situaţii care necesită un colateral, precum titlurile de stat şi certificatele de depozite ale băncii centrale, care există deocamdată doar pe hârtie, nu şi în piaţă.
"Titlurile de stat sunt totuşi insuficiente şi inegal distribuite în sistemul bancar, însă cred că vor înregistra o creştere în portofoliul băncilor", a spus viceguvernatorul BNR.
Pe de altă parte, Dijmărescu a arătat că băncile centrale ar trebui să devină creditori de ultimă instanţă şi pentru alte instituţii decât cele de credit clasice, măsură luată deja de Fondul Federal de Rezerve.
"Băncile centrale nu ar trebui să excludă această posibilitate", a menţionat Dijmărescu.
Totodată, Rădulescu a apreciat că băncile româneşti vor intra în competiţie pentru atragerea de resurse financiare, cel puţin pe termen scurt.
El a arătat că ar fi o problemă dacă toate băncile-mamă şi-ar retrage finanţările pentru băncile locale, însă nu ar fi avantajos pentru acestea, întrucât obţin profituri mai mari din unităţile străine decât din cele din ţara de origine.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro