BM: lipsa restructurarii nu ne lasa sa ne infruptam din avantajele aderarii

21 iunie 2007

Romania va beneficia mai greu de avantajele economice generate de integrararea in Uniunea Europeana, avand in vedere nivelul mai redus de restructurare decat in alte state membre, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale. Restructurarea economica, alaturi de o serie de reforme sociale, precum cele din sanatate si educatie, reprezinta modalitati pentru cresterea productivitatii muncii, al carei rol este de a contracara efectele negative provocate de reducerea populatiei apte de munca, se arata in raportul "De la rosu la gri: Cea de-a treia tranzitie a populatiilor in curs de imbatranire din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica".

Banca Mondiala noteaza ca state precum Estonia, Ungaria, Polonia si Slovacia, care au implementat deja o serie de masuri, se vor orienta mai usor catre un proces de restructurare strategica a companiilor si de impulsionare a inovatiei, ajutate de integrarea in UE, de fluxurile de investitiile straine directe si de tehnologie.

Cele mai importante provocari vor fi inregistrate in tari precum Bosnia si Herzegovina, Georgia, Muntenegru si Ucraina, in care procesul de restructurare este intarziat.

Desi atrage atentia asupra dificiultatilor cu care s-ar putea confrunta, Romania este inclusa in categoria statelor care au inceput relativ repede procesul de reforma.

Tarile incluse in raportul Bancii Mondiale sunt Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakstan, Kargazstan, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucriana si Uzbekistan.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro