Investitorii care aleg sa intre pe piata imobiliara din zona Capitalei se orienteaza catre constructia de blocuri turn si renunta in mare parte la constructia de case si vile de lux din cauza preturilor tot mai ridicate ale terenurilor din Bucuresti si imprejurimi, sustin analistii imobiliari. "Tinand cont de evolutia preturilor terenurilor, pentru un dezvoltator de proiecte imobiliare este mult mai avantajos, din punct de vedere financiar, sa construiasca un ansamblu rezidential de blocuri decat un complex de vile. La achizitionarea unei teren, dezvoltatorul are in vedere sa amortizeze costul investitiei, dar si sa obtina un profit satisfacator, iar acest lucru nu este posibil decat prin obtinerea unei suprafete construite cat mai mari. Dezvoltarea pe verticala este regula care dicteaza acum in noile constructii pentru ca este cea mai profitabila", a declarat partner managerul EuroMetropola, Monica Marin.
Potrivit consultantilor Colliers International, conceptul blocurilor turn permite dezvoltarea unui numar mai mare de unitati, dar in acelasi timp ofera un ansamblu aerisit, cu suprafete mari de spatii verzi si distante mari intre cladiri. "Cresterea foarte mare a preturilor la terenuri ii obliga practic pe investitori sa aleaga dezvoltarea mai degraba pe verticala decat pe orizontala. Multi au ales deja sa demareze proiecte imobiliare cu mai mult de 15 etaje", adauga reprezentantii Colliers International.
Reprezentantii agentiei imobiliare Corins au declarat ca ridicarea de blocuri turn cu peste 12-15 etaje a devenit o "moda necesara" din cauza lipsei terenurilor, dar si a preturilor mari vehiculate in ultima perioada. "Cel putin zece proiecte de acest fel au fost anuntate in piata in acest an. Cererea pentru astfel de apartamente in viitoarele blocuri turn este in continua crestere, iar multi sunt atrasi de ideea ca vor locui undeva la etajul 20 si vor putea vedea lumea de sus", au declarat agentii imobiliari.
Cei de la compania imobiliara Esop sunt de parere ca investitorii care vor intra in urmatorii doi ani pe piata romaneasca se vor orienta tot mai mult pe proiecte mixte, cu blocuri turn si centre comerciale, tot din cauza lipsei terenurilor si implicit a preturilor mari cerute. "Multi vor ridica cladiri turnuri, iar romanii deja s-au obisnuit cu ideea de a locui la inaltime. Putinele proiecte care dispun de 12 pana la 20 de etaje, au vandut mai intai locuintele de la etajele superioare si apoi restul", au declarat consultantii imobiliari.
Analistii spun insa ca exista si investitori care pun foarte mare pret pe latura estetica a unei constructii noi, iar din aceasta categorie fac parte cei care sfideaza regulile pietei si dezvolta ansambluri rezidentiale de vile, care ofera un grad mai ridicat de confort viitorilor proprietari si sentimentul de intimitate si libertate. "Acest tip de dezvoltatori sunt mai rar intalniti in Romania, dar exista si se adreseaza in general unei anumite categorii de clienti, cu resurse financiare peste limita medie", mai spune Monica Marin.
In prezent, potrivit analizelor de piata ale companiilor imobiliare, preturile au crescut constant pe tot parcursul anului, in medie cu 25-30% fata de inceputul anului, cu variatii de la zona la zona. Pentru tranzactiile mari, de peste sase hectare, pretul mediu s-a situat in jurul valorii de 500-560 euro/mp. Cele mai mari modificari de pret s-au inregistrat in zona Trafic Greu, cu o crestere de aproximativ 100% in 2006 - de la 220-250 euro/mp la 500-600 euro/mp in 2007. Pipera a avut o evolutie asemanatoare, cresterile fiind de la 250-350 euro/mp la 500-700 euro/mp, iar in unele zone preturile au depasit 1.000 euro metrul patrat.
Analistii imobiliari estimeaza ca si in 2008 preturile vor continua sa creasca insa intr-un ritm mai scazut decat cel din 2006 si 2007, dezvoltatorii fiind in continuare interesati in a securiza terenuri cu suprafete mari pentru proiecte de anvergura.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro