BERD imprumta BRD si BCR pentru a sprijini clientii imm-uri ale acestor banci

24 iunie 2008

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă câte un credit în valoare de 20 milioane euro pentru BCR şi BRD Groupe Societe Generale, care vor împrumuta, la rândul lor, întreprinderi mici şi mijlocii din România, pentru creşterea competitivităţii pe piaţa europeană, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul BERD pentru România, Claudia Pendred.
           

Finanţarea BERD este completată de fonduri nerambursabile în valoare de 10,2 milioane euro, pentru asistenţă tehnică destinată elaborării proiectelor şi pentru acodarea de stimulente băncilor. Aceste fonduri sunt puse la dispoziţie de către Comisia Europeană, respectiv 7,65 milioane de euro, prin programul Phare 2006, restul de 2,55 milioane euro provenind din bugetul de stat al României.
           

Potrivit reprezentantului BERD, fondurile vor fi utilizate de firmele care au nevoie urgentă de investiţii în domeniul protecţiei mediului, al sănătăţii, al securităţii la locul de muncă, dar şi al calităţii produselor. De asemenea, IMM-urile vor fi ajutate să facă faţă în condiţii mai bune presiunilor concurenţiale şi să se conformeze reglementărilor europene.
          

'Prin această finanţare, BERD ajută companiile private locale să îşi întărească competitivitatea şi potenţialul de a exporta, precum şi capacitatea de a se dezvolta în afara graniţelor ţării', a mai spus oficialul BERD.
          
În ceea ce priveşte costurile IMM-urilor pentru accesarea acestor credite, atât reprezentanţii BCR, cât şi cei ai BRD au precizat că este vorba de dobânda standard a băncii.

"Dobânda medie pe care o vom percepe este de 11-12 procente, însă avem o plajă largă pentru valoarea dobâzii şi acest lucru depinde de la caz la caz", a arătat directorul executiv pentru instituţii financiare din cadrul BCR, Ramona Ivan.
           

De asemenea, directorul executiv delegat din cadrul BRD, Gabriela Gavrilescu, a menţionat că dobânda aplicată de banca pe care o reprezintă pentru aceste împrumuturi se încadrează în prezent între 10 şi 13 procente, însă ar putea fi diferită pe viitor.
           

La rândul său, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, prezent la conferinţă, a declarat că firmele mici şi mijlocii vor fi foarte interesate de această facilitate de creditare şi va fi o concurenţă mare pentru accesarea acestor fonduri.
           

'Dezvoltarea sectorului IMM este cheia competitivităţii în economia românească, întrucât aceste firme aduc foarte mulţi bani la bugetul de stat', a precizat Borbely.
           
Potrivit acestuia, în ultimele trei luni au fost depuse circa 770 de proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
           

Pentru împrumuturile la BCR şi BRD, acordate cu ajutorul BERD şi al Comisiei Europene, sunt eligibile toate IMM-urile din sectorul industrial, prioritare fiind cele din industria mobilei şi prelucrarea lemnului, electronică, IT, textile, industria alimentară, detergenţi şi produse cosmetice, piese de schimb şi subcomponente. Valoarea maximă a împrumutului este 500.000 de euro, iar proiectul finanţat trebuie să fie finalizat până la sfârşitul lunii octombrie 2009.
           
Scadenţa minimă a creditului este de 18 luni, însă banca participantă va stabili termenii şi condiţiile acestor împrumuturi.
           

Totodată, BERD va acorda direct către IMM-uri un stimulent financiar în valoare maximă de 100.000 euro pentru o firmă, după verificarea implementării proiectului, reprezentând 20 la sută din împrumutul cel mai mic sau din valoarea totală a investiţiilor fără TVA.
           
BERD a învestit până în prezent, în România, peste 3,5 miliarde euro în 252 proiecte şi a contribuit la mobilizarea a 6,5 miliarde euro din surse externe.

Rompres

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro