In ziua de azi a devenit o moda purtarea lentilele de contact. Mai mult, atat pentru specialisti cat si pentru oamenii de langa noi, lentilele de contact au devenit un subiect important, discutat tot mai des.
Solicitarea tot mai accentuata a ochilor si-a pus masiv amprenta asupra functiei vizuale. Potrivit lui Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, “viata incepe dupa 40 de ani”, odata cu inceperea procesului natural de imbatranire a fiecaruia dintre noi.
In acceptiunea lui Jung, dupa o perioada a tineretii marcata de multiple cercetari atat in plan procesional, cat mai ales interioare, omul ajunge la un prag psihologic, dupa 35 de ani, in care problemele de vedere isi fac si ele simtite prezenta. Odata cu varsta a doua, apare o viciere a capacitatii vizuale, denumita presbiobie, care consta in scaderea vederii la aproape si afecteaza tot mai multa lume.
Afectiunea se instaleaza treptat, in sensul ca, la inceput, pacientul simte nevoie de a tine materialul de citit, cum ar fi cartea sau ziarul, cat mai departe de ochi. Ulterior, procesul de imbatranire a ochiului va continua sa progreseze treptat.
Prin urmare, singura solutie in corectarea acestor probleme sunt ochelarii de vedere, care poti fi folositi pentru vederea de aproape, cat si pentru cea de la distanta, iar solutia inlocuirii ochelarilor cu lentile de contact moderne si performante pare a fi cea mai viabila solutie pentru cei ce resimt, din plin, simptomele ochilor uscati si iritati.
In ultimii ani, medicina moderna a continuat sa inregistreze progrese semnificative, pe fondul cresterii incidentei afectiunilor oculare in randul tinerilor. Astfel, “Raportul National de Sanatate a Copiilor si Tinerilor din Romania” pe anul 2016 vine sa completeze acesta afirmatie.
In ceea ce priveste nivelul prevalentiei pe cauze de imbolnavire la nivelul tarii, viciile de refractie se situeaza pe primul loc, intrecand alti factori cu impact asupra sanatatii tinerilor, cum ar fi obezitatea.
Studiul mai arata si faptul ca cei mai afectati sunt copii din mediul urban, unde incidenta problemelor cauzate de miopie, hipermetropie sau astigmatism a atins o cifra record. 23,7% dintre scolari acuza o scadere a capacitatii vizuale, care este in crestere, de la prescolari la elevii din clasa a XII-a. De aceea, dezbaterea pe tema utilizarii lentilelor de contact a devenit tot mai aprinsa. Iar medicii si opticienii au subliniat avantajele si eficienta recunoscuta clinic prin intermediul a numeroase cercetari de specialitate.
Decizia de inlocuire a ochelarilor cu accesoriile oftalmologice de ultima generatie ar trebui sa tina cont nu doar de costul aferent ultilizarii permanente a acestora, cat mai ales de beneficiile pe care le aduc sanatatii ochiului.
Ele sunt disponibile pe piata in mai multe variante: cu inlocuire zilnica, lunara, sferice, asferice, progresive sau torice. Sunt realizate dintr-un material delicat pe baza de hydrogen silicon, care are proprietatea de a reduce riscul infectiilor si a de a conferi protectie contra radiatiilor ultra-violete.
Lentilele de contact permanente, in plus, asigura o mai buna oxigenare a corneei, cu 40% mai mult decat in cazul lentilelor clasice. Inovative si practice, usor de ingrijit, acestea pot fi purtate, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, ferind, in acest fel, ochiul de efectele adverse si starile de disconfort.
Lentilele de contact sunt ideale pentru persoanele carora nu le mai plac ochelarii devedere, care vor sa aib aun look nou. Sunt discrete si nu se observa in momentul in care le porti. De asemenea, poti sa impusti doi iepuri dintr-o data, caci poti sa iti iei o preche de lentile de contact ieftine care sa iti schimbe si culoarea ochilor. Doar ca este posibil ca acestea sa aiba o perioada mai mica in care pot sa fie purtate si sa fie nevoie sa le schimbi mai des. O pereche de lentil este folositamai ales pentru a corecta miopia, dar si in caz de hipermetropie si astigmatism.
Nu in ultimul rand, lentilele de contact cu purtare continua mascheaza, in mod delicat, probleme de vedere, fiind, in acelasi timp, si o alternativa estetica demna de luat in seama.
Lentilele de contact progresive, cunoscute științific si sub denumirea de lentile "multifocale", au rolul de a menține o acuitate vizuală completă. Exemple sunt multe, de la Purevision si Proclear si pana la lentilele progresive Dailies sau Biofinity.
În mod normal, medicii oftalmologi prescriu ochelarii de vedere pentru miopie, aceasta problemă vizuală care înaintează sistematic cu trecerea timpului. Cu toate acestea, lentilele de contact progresive sunt confortabile și permit utilizatorilor o vizibilitate a obiectelor impecabilă, indiferent de distanță, fără a fi nevoie de mai multe perechi de ochelari, sau de schimbarea propriului lor stil de viață. În ceea ce privește lentilele de contact progresive, ele necesită respectarea unui proces strict de îngrijire rapidă zilnică. Specialisții oftalmologi atrag atenția asupra faptului că acomodarea cu noile lentile de contact progresive se realizează mai greu decât în cazul altor lentile de contact convenționale.
Lentilele de contact moderne pot constitui solutia ideala in cazul persoanelor care desfasoara activitati sportive regulate. In afara faptului ca sunt invizibile, acestea permit o vedere clara la 360 de grade, ofera o buna vedere periferica, fara umbre, nu se aburesc si pot fi purtate in maxima siguranta pana la 30 de zile in conditiile in care sunt respectate ad literam instructiunile de ingrijire si utilizare.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro