BCE a decis joi să menţină dobânda de politică monetară la 4,25%, pe fondul unui cumul de factori, printre care inflaţia ridicată şi încetinirea economică accentuată din zona euro. Toţi cei 83 de economişti chestionaţi de Reuters anticipaseră că BCE va menţine rata dobânzii cheie la 4,25%, la şedinţa de joi, după ce în iulie înăsprise condiţiile de creditare pentru prima dată în acest an, pentru a diminua estimările inflaţioniste ce pot genera o spirală inflaţionistă.
Analiştii au precizat că BCE va menţine dobânda cheie ca măsură de combatere a inflaţiei, în ciuda temperării creşterii economice.
Statisticile publicate miercuri au indicat că scăderea investiţiilor şi a consumului în zona euro au dus în al doilea trimestru la prima comprimare a economiei zonei euro de la apariţia blocului, iar datele publicate pentru vânzările cu amănuntul din iulie şi încrederea în sectorul serviciilor din august semnalează că problemele s-ar putea accentua.
Pe de altă parte, o ieftinire a petrolului a contribuit la o uşoară temperare a inflaţiei ce se accentuase până la nivelul record de 4%, dublu faţă de cel sub 2% ţintit de instituţia cu sediul la Frankfurt.
Estimările de creştere economică vor fi probabil reevaluate în scădere, urmând ca şi rata dobânzilor să urmeze aceeaşi tendinţă. Peste 50% din analiştii chestionaţi de Reuters întrevăd o reducere a dobânzii cheie în primul semestru al anului 2009.
Economiştii au mai spus că preşedintele BCE, Jean Claude Trichet, ar putea repeta la conferinţa de presa de joi că instituţia cu sediul la Frankfurt nu are niciun fel de estimări cu privire la evoluţia politicii monetare, chiar daca folosirea unei astfel de sintagme ar putea arăta că bancherii centrali europeni sunt poate mai pregatiţi să coboare dobânda cheie decât ar fi necesar.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro