Institutiile care vor sa depuna proiecte pentru dezvoltarea resurselor umane, finantate din Fondul Social European (FSE), pot completa, incepand de vineri, cererile de finantare de pe pagina de internet www.fseromania.ro, urmand ca semnarea contractului sa se faca in cel mult o luna de la depunere.
Ministerul Muncii a lansat, vineri, in prezenta comisarului european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitatea de sanse, Vladimir Spidla, primele 16 linii de finantare pentru proiecte strategice in valoare de 177 de milioane de euro. Potrivit directorului general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Cristina Iova, solicitantii pot completa cererile online, pe pagina de internet www.fseromania.ro, in maximum trei ore si sa-l trimita autoritatii. Iova a mai spus ca de la inregistrarea cererii, contractul poate fi semnat in maximum o luna.
Celelate lansari de finantare urmeza sa fie facute publice in urmatoarele luni, cel mai probabil in aprilie, a mai spus Iova, care a adaugat ca banii se vor acorda in maximum 45 de zile de la data depunerii deconturilor.
Comisarul european, Vladimir Spidla, a precizat ca Romania s-a descurcat "foarte bine" in elaborarea Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si ca a colaborat "excelent" cu autoritatile de la Bucuresti. Reprezentantul UE a recunoscut, totodata, ca eforturile trebuie cuntinuate, pentru ca implementarea programului se intinde pe perioada 2007-2013. "Am creat barca, am imbracat echipajul, l-am format, dar oceanul este in fata noastra", s-a exprimat plastic Spidla.
Oficialul UE a explicat ca tinta Romaniei, in urma folosirii banilor din FSE, este de a ridica nivelul de calificare a somerilor si a angajatilor pentru a creste productivitatea muncii, de a incluse social grupurile defavorizate sau de a reforma sistemul educational, pentra armonizarea cu piata muncii. Spidla a enumerat si cativa factori care sunt "cheia" reusitei absorbtiei banilor europeni, respectiv flexibilitatea regionala, aderarea la proiecte transnationale si regionale sau parteneriatele intre organizatiile neguvernamentale si serviciile comunitare.
Spidla a mai spus ca, desi opinia publicului din Romania este ca obtinerea de finantari europene este greoaie, autoritatile s-au straduit sa simplifice cat mai mult procedurile, un exemplu in acest sens fiind metodologia de aplicare care se face intregral online.
Referitor la rata de obsorbtie in statele care au aderat la UE in 2004, Spidla a spus ca nu exista in acest moment o statistica, pentru ca proiectele sunt inca in derulare, dar a precizat ca s-au facut progrese si ca in cazul unor tari s-au inregistrat succese, in altele au fost si nerealizari. In cazul Cehiei, tara de origine a comisarului, oficialul a spus ca a fost o surpriza placuta, pentru ca, daca la inceput a existat o ingrijorare ca banii nu vor fi absorbiti, executia a atins media, care este o obisnuinta in UE.
Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a precizat ca prin programele finantate prin PORDRU se vor dezvolta competentele profesionale a 1.650.000 de persoane si se urmareste atingerea unui grad mai ridicat de participare pe piata muncii, pentru dezvoltarea unei economii competitive bazata pe cunoastere. Ministrul a apreciat ca investitiile in resursa umana vor fi un succes daca vor reusi sa schimbe mentalitati si viziuni. O provocare, in opinia lui Pacuraru, este problema roma, pentru care trebuie o abordare pluridisciplinara si ca va fi mult de muncit in Romania.
Prin POSDRU, aproximativ 4,253 miliarde de euro, din care peste 3,400 miliarde de euro reprezinta contributia de la FSE, vor putea fi accesate de viitori beneficiari, prin proiecte care sa abordeze modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala initiala si continua, promovarea invatarii pe tot parcursul vietii, adaptabilitatea lucratorilor si a intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare si incluziunea sociala pentru grupurile vulnerabile.
Programul a fost elaborat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in parteneriat cu structuri ale administratiei publice centrale si locale, parteneri sociali si societatea civila.
Comisia Europeana a aprobat, in luna iulie, cinci dintre cele sapte programe operationale, cele finantate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Fondul de Coeziune: regional, transporturi, mediu, asistenta tehnica si competitivitate economica. Cele doua programe operationale finantate din Fondul Social European (resurse umane si dezvoltarea capacitatii administrative) au fost aprobate de CE la sfarsitul lunii noiembrie.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro