Banii europeni îi stimulează pe românii cu spirit antreprenorial să revină în țară

4 martie 2020

Românii plecați în căutare unui trai mai bun peste hotare sunt dispuși să se întoarcă acasă și să „pună osul la treabă”, pentru dezvoltarea de inițiative antreprenoriale. Programele guvernamentale care stimulează diaspora să revină pentru a dezvolta afaceri în țară sunt un stimulent important. Programul Smart-UP Diaspora l-a stimulat și pe un antreprenor reșițean să revină și să pună bazele unei afaceri mai puțin extinse în țara noastră, detailingul auto și nu numai cu ajutorul tehnologiei cu abur.

Cristian Lădariu s-a decis să acceseze programul Smart-UP Diaspora, să revină în România și să pună bazele unei afaceri, după mai bine de 14 ani petrecuți în Canada. Cristian a venit cu experiența și expertiza acumulate în Canada, a reușit să se califice pentru o finanțare de 40.000 de euro cu care a pus bazele unui serviciului de curățenie cu aburi. Chiar dacă în primă fază serviciile oferite se aplică în special autovehiculelor, aria de aplicații a tehnologiei de curățare cu aburi este una mult mai largă.

Cristian a plecat în Canada împreună cu soția sa în 2006. Ajunși peste ocean, cei doi s-au confruntat cu greutățile pe care orice emigrant trebuie să le răzbată. Prima urgență a fost să-și găsească surse de venit.

„Odată ajunși în Canada, aveam nevoie de bani pentru a ne putea asigura strictul necesar. La început am avut o serie de job-uri, de la livrări de pizza până la zilier în construcții.”

În paralel cu aceste job-uri, Cristian s-a înscris la un colegiu cu profil de vânzări și logistică de transport pentru a putea avea acces la un loc de muncă în domeniul în care activase și în țară. După terminarea studiilor a și activat în domeniu în Canada, dar acest lucru nu a fost unul care să-i aducă satisfacția profesională pe care o căuta.

De aici, a intervenit decizia naturală de a se orienta către antreprenoriat, împreună cu soția sa Otilia. Cei doi au deschis o firmă de servicii de curățenie B2B și au accesat o franciză populară în domeniu din Canada. Primii pași în antreprenoriat se petreceau în 2009, urmând ca în 2016, cei doi să se specializeze pe segmentul de estetică și întreținere auto.

Căutarea unei oportunități de revenire în România

Chiar dacă în Canada Cristian și Otilia au reușit să-și construiască o viață frumoasă, dorința de revenire în România era una arzătoare. Cristian a explorat o serie de variante pentru a pune bazele unei afaceri în țară. În urma cercetărilor a ajuns la programul „Smart-UP Diaspora” care susținea exact ceea ce căuta, respectiv pe românii cu spirit antreprenorial din afara granițelor să se întoarcă în țară unde să-și pună în aplicare ideile.

Cristian s-a înscris în program, iar planul său de afaceri a fost declarat eligibil pentru finanțare. Așadar, s-a întors în țară și a început să construiască. Afacerea a fost deschisă în orașul natal al lui Cristian, Reșița, a fost achiziționată toată aparatura necesară și eforturile de promovare. Au început să apară și primii clienți care doreau să încerce tehnologia propusă de Cristian. Au fost mulțumiți de rezultate, au recomandat mai departe și, ușor ușor afacerea a început să crească.

„Din păcate tehnologia detailingului auto cu abur nu este foarte populară în România, deși oferă rezultate excelente într-un timp extrem de scurt, în comparație cu tehnologiile și metodele tradiționale. De aceea, a fost o provocare să convingem primii clienți să încerce, să-și lase mașinile în mâinile noastre și să constate apoi rezultatele. Mai mult a fost o provocare și mai mare să le explicăm despre efectele mai puțin vizibile, cum ar fi cele antibacteriene.”, spune Cristian Lădariu, fonadator Power EVO Steam.

Cu toate aceste provocări, serviciul pe care Cristian Lădariu începe să prindă un contur din ce în ce mai pronunțat și să se transforme într-o poveste de succes a unui român întors în țară după 14 ani investiți peste hotare.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro