Banii aduc fericirea, cu condiţia să fie cheltuiţi pentru a ajuta pe cineva sau pentru cauze caritabile, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni, publicat, vineri, de revista Science.Studiul demonstrează valabilitatea ştiinţifică a proverbului potrivit căruia "e mai ferice să dai decât să primeşti", a spus Elizabeth Dunn, profesor de psihologie la Universitatea British Columbia, Vancouver.
Dunn şi doi cercetători de la Şcoala de economie Harvard, Laura Aknin şi Michael Norton, au efectuat trei experimente care au vizat măsurarea nivelului de satisfacţie al cobailor după ce au cheltuit bani pentru interesul propriu şi pentru o cauză socială sau caritabilă. "Am descoperit că oamenii care au cheltuit bani pentru alţii sunt mai fericiţi", a subliniat Dunn.
În timpul primului experiment, 630 de persoane au fost rugate să autoevalueze, pe o scară de la 1 la 5, nivelul de satisfacţie după ce au cheltuit bani pentru ei sau pentru alţii. Persoanele care au dat dovadă de altruism s-au declarat mai fericite decât celelalte.
Cercetătorii au măsurat şi nivelul de satisfacţie al unor angajaţi ai unei companii din Boston, după ce au luat prime cuprinse între 3.000 şi 8.000 de dolari. Potrivit lui Dunn, modul în care beneficiarii au cheltuit primele a fost mult mai important decât suma în sine. "Cei care au oferit mare parte din primă unor cauze sociale s-au dovedit a fi mai fericiţi", a spus cercetătorul. Persoanele care au oferit o treime din prime unor alte persoane au afişat un coeficient de fericire cu 20% mai mare decât cei care au păstrat întreaga sumă pentru ei înşişi.
În cadrul celui de-al treilea experiment, mai mulţi studenţi din Vancouver au primit 5 sau 20 de dolari pentru a-i cheltui într-o zi. Jumătate dintre studenţi au primit ca sarcină să-şi facă o plăcere, cealaltă jumătate a avut ca temă să facă un bine altuia. Din nou, persoanele din a doua categorie s-au declarat mai fericite.
Mare parte din studiu a vizat raportul dintre fericire şi cantitatea de bani de care dispune omul: "am studiat modul în care oamenii folosesc ceea ce au", a explicat Dunn.
Cercetătorul doreşte să studieze pe viitor dacă voluntariatul provoacă la fel de multă satisfacţie ca donaţiile financiare.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro