Bani pentru un concediu de vis

4 iulie 2006

Un concediu departe de casa, intr-un loc exotic, ramane un vis pentru multi romani. Lipsa banilor necesari este principala cauza pentru care unii renunta chiar si la o saptamana de de relaxare pe plaiurile natale. Doar trei banci au mai ramas pe aceasta nisa, oferind credite standard cu destinatia relaxare, distractie... Este vorba despre BCR, BRD si CEC. Spre deosebire de creditul pentru nevoi personale ori cardul de credit, acest mijloc de imprumut vine cu unele avantaje - discounturi, asigurari si asistenta turistica gratuita ori o perioada de gratie de cateva luni. Spre deosebire de alte tipuri de imprumut, o mare parte din bani va merge insa in contul agentiilor de turism cu care bancile au incheiat un parteneriat.

BCR - Voiaj Extra/Super BCR

Cea mai mare banca din Romania iti ofera un credit pentru petrecerea de sejururi in tara ori strainatate, in lei sau in valuta. Suma maxima este de 10.000 EUR (echivalent LEI/USD), iar termenul de rambursat este de pana la 5 ani.
Avantaje:
Banii sunt acordati pe card sau prin cecuri de calatorie, acoperind atat costul sejurului, cat si alte cheltuieli legate de transport. Dupa preferinta, poti beneficia de o perioada de gratie de pana la doua luni. De asemenea, ai posibilitatea refinantarii creditelor angajate la alte banci, inclusiv suplimentarea acestora. Creditul se acorda fara aport propriu, garantii sau ipotecarea unui imobil, iar certificatul de asigurare pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani este oferit gratuit. Acesta se emite fie pe numele imprumutatului, fie, in cazul in care exista coplatitori, pe numele persoanei mai tinere.
Dobanda:
Daca te imprumuti in lei, trebuie sa achiti o dobanda de: 14% (fixa), 16% (variabila), respectiv 12% (revizuibila). Intre 1 si 5 ani platesti 14.5% (fixa), 17.5% (variabila), respectiv 12.5% (revizuibila).
Pentru imprumuturi in euro trebuie sa pregatesti 13% pentru maximum 1 an si 14% intre 1 si 5 ani.
La creditul in dolari, pana la un an achiti 14,25% pe an, iar pana la 5 ani, 14,75%. Dobanzile prezentate mai sus, in euro si dolari sunt variabile (in functie de rata Bubor, calculata la 3 luni, plus o marja de 2%).

BRD si "Creditul 45"

Este un imprumut destinat special finantarii vacantelor in tara si in strainatate. Suma imprumutului este cuprinsa intre 2.000 si 20.000 RON, cu o perioada de rambursare de pana la 3 ani si una de gratie, care poate ajunge pana la 3 luni. Nu ai nevoie de giranti sau avans. Mentionam ca sejurul ori circuitul se organizeaza prin intemediul agentiei de turism "Paralela 45".
Avantaje:
Dupa aprobarea imprumutului, banca iti ofera un cadou de calatorie - un card Visa, cu design personalizat, cu care poti sa-ti achiti excursia si, in acelasi timp, iti pastrezi la indemana banii de buzunar.
In acest caz, dobanda este variabila. Aceasta se actualizeaza periodic, in corelatie cu evolutia pietei financiar-bancare (adica dobanda Bubor la trei luni plus o marja de 2 procente).
 
CEC - Creditul Turism

Valoarea imprumutului nu trebuie sa depaseasca 10.000 lei, cu o perioada de rambursare de pana la 5 ani si una de gratie de 360 de zile. Daca destinatia de vacanta si agentia de turism sunt alese mai ramane sa treceti pe la orice unitate CEC pentru a parcurge pasii necesari finantari calatoriei. Valoarea sumei se stabileste in functie de necesarul de creditare si de posibilitatile financiare ale clientului privind rambursarea creditului si plata dobanzilor aferente. Se va lua in calcul valoarea evidentiata in documentele din care rezulta destinatia creditului solicitat si aportul propriu al clientuluii.
Garantii:
Spre deosebire de imprumuturile mentionate anterior, acest credit necesita: garantii reale, adica ipoteca conventionala asupra bunurilor imobile sau o garantie reala mobiliara asupra bunurilor mobile si/sau depozitelor colaterale. In ceea ce priveste garantiile personale, mentionam cautiunea, daca se solicita si giranti.
Daca valoarea maxima a unui credit nu depaseste suma de 10.000 lei, poti garanta numai cu giranti. O alta conditie este ca solicitantul sa prezinte minimum 2 giranti. Exceptie fac creditele a caror valoare nu depaseste suma de 1.750 lei, situatie in care clientul poate prezenta 1 girant. Totodata, clientul poate sa prezinte o asigurare de viata incheiata cu o societate de asigurare-reasigurare.
Avantaje:
La intocmirea documentatiei te sprijina o echipa de consilieri ai bancii. Cu acest imprumut ai posibilitatea de a finanta comisioanele din credit. Dobanda anuala variabila pe care trebuie s-o achiti este de 15%.

Creditul de nevoi personale, o solutie la indemana

Si celelalte banci va pot finanta pentru o vacanta de vis. Este vorba despre creditul pentru nevoi personale nenominalizat, care incet-incet a luat locul celor specializate pentru sejururi. Se pare ca motivul pentru care bancile au renuntat la creditele destinate exclusiv vacantelor ar fi politica adoptata de unele agentii de turism. Acestea ofera deja posibilitatea clientului de a-si achita excursia in rate, acceptand pentru inceput un avans. Pe de alta parte, tarifele vacantelor in "afara" au intrat la apa astfel incat au devenit chiar mai ieftine decat cele din Romania.

Cei care apeleaza la imprumutul pentru nevoi personale beneficiaza de o serie de avantaje - nu esti nevoit sa declari scopul in care utilizezi banii, nu ai nevoie de avans, iar documentatia necesara este practic simplificata: copie dupa carnetul de munca, adeverinta de salariu, copie dupa actul de identitate si o factura de utilitati. In urma unor modificari operate de banci poti obtine mai mult de 100.000 euro, cu o perioada de rambursare care poate ajunge pana la 25 de ani.

De la Raiffeisen, spre exemplu, poti imprumuta maximum 10.000 euro, cu o dobanda de 18,9% pe an (variabila). La randul sau, BCR iti ofera aceeasi suma maxima, pe o perioada de 10 ani, cu o dobanda de 16%. Austriecii de la HVB te imprumuta cu pana la 10.000 de euro, insa cu o dobanda variabila de 7,95% pe an. Pentru acelasi tip de credit, BRD iti ofera maximum 40.000 lei cu o dobanda de 10,9% anual, iar CEC te imprumuta cu 15.000 lei, la o dobanda de 14,25% anual. De mentionat ar mai fi Banca Romaneasca si Unicredit, cu maximum 10.000 de euro si o dobanda de 10%, respectiv 9,9% pe an. Mentionam ca dobanzile sunt variabile, iar perioada de rambursare este de maximum sase ani.

Nu trebuie sa uitam de cardurile de credit, un alt intrument tot mai agreat de romani pentru plata vacantelor. Potrivit datelor prezentate de Visa CEMEA, in primul trimestru din 2006 romanii au cheltuit cel mai mult prin folosirea acestui tip de carduri pe cazare si agentii de turism, volumul acestor platil ridicandu-se la aproximativ 90 de milioane de dolari.

Destinatii fierbinti si... ieftine

Pentru ca am prezentat ofertele bancilor privind finantarea unei vacantei, iata si cateva destinatii turistice accesibile. Pentru 7 nopti si opt zile in Creta (Grecia) platesti 356 de euro la hotel Heronissos, de 3 stele, situat la 50 m de plaja (vezi agentia de voiaj Paralela 45!). Printre alte servicii incluse mentionam transport cu avionul, cursa directa charter Bucuresti – Heraklion si retur, cazare si masa (mic dejun, demipensiune sau All Inclusive la hoteluri de 2*,3*, 4*si 5* si asistenta turistica in limba romana. Daca te-ai decis sa ajungi in insorita Spanie, la Barcelona, trebuie sa platesti 339 de euro, la hotel Mar Blau de trei stele. Serviciile incluse sunt aproximativ aceleasi. Cei care prefera litoralul romanesc, se pot relaxa la un hotel de patru stele cum este Palas din Mamaia, in schimbul sumei de costa 846,42 lei. Tariful este valabil pentru sase nopti. Beneficiati de demipensiune pe baza de card inclus, in valoare de 55 lei pe zi de persoana ( 35 lei cina, si 20 lei micul dejun). Mentionam ca preturile includ comision si TVA.

Nicoleta Margineanu
[email protected]
 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro