Daca te-ai decis sa-ti modernizezi fabrica pentru a fi competitiv pe piata europeana, insa nu ai sufiente resurse financiare, mai ai o solutie: pana pe data de 25 august iti poti depune dosarul in vederea obtinerii unei finantari partial nerambursabila oferita de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie... (ANIMMC). Este vorba despre "Programul national de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/ retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii".
Obiectivul Programului il constituie sustinerea investitiilor realizate de intreprinderile nou-infiintate, precum si de intreprinderile mici si mijlocii (IMM) in sectoarele economice prioritare stabilite prin prezenta procedura, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM din aceste sectoare.
Bugetul alocat Programului, 45 milioane lei
Pentru acest an, bugetul alocat Programului este de 44,525 milioane lei. ANIMMC este administratorul Programului, iar derularea acestuia se realizeaza prin intermediul Bancii Comerciale Carpatica, care a fost selectata prin licitattie publica deschisa. Beneficiarii eligibili sunt: intreprinderile nou-infiintate, microintreprinderile, precum si intreprinderile mici si mijlocii.
Criterii de finantare
Alocatia financiara nerambursabila (AFN) nu poate depasi echivalentul in lei a 10.000 euro, pentru intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, exclusiv taxa pe valoarea adaugata. In acelasi timp, nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului de investitii. De asemenea, nu poate depasi echivalentul in lei a 50.000 euro, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, si in acelasi timp nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului de investitii. AFN poate fi utilizata pentru achizitionarea de active corporale si necorporale de tipul: terenuri, cladiri, constructii, masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport de marfuri, brevete de inventie, licente, dar si pentru constructia, reconstructia, extinderea sau modernizarea de active corporale direct legate de realizarea proiectului de investitii. Se pot finanta numai achizitiile de masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de marfuri care sunt noi (nu second-hand).
Creditul bancar
Banca va acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, pe termen mediu sau lung, care va acoperi minim 25% din valoarea proiectului de investitii. Contributia proprie a beneficiarului eligibil trebuie sa fie de minim 15% din valoarea proiectului de investitii, in natura sau in numerar. Mentionam ca o intreprindere poate accesa o singura data acest program.
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro