Creşterea dobânzilor practicate de bănci la creditele în franci elveţieni au "omorât" acest tip de împrumut în România, iar următoarele credite care ar putea avea probleme din cauza scumpirilor sunt tot creditele în valută, a avertizat, luni, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a explicat că băncile riscă să-şi piardă clienţii dacă se vor grăbi să le transfere toate majorările dobânzilor la credite, din cauza problemelor de lichiditate din piaţa interbancară naţională şi internaţională. "Primul defunct al acestei disfuncţionalităţi este creditul în franci elveţieni, iar următorul care nu se va simţi bine este creditul în valută", a spus Isărescu.
Dobânzile interbancare au crescut foarte mult în ultimele zile, ajungând la 20-50% pe an la depozitele pentru o zi de tip overnight, cu mult peste nivelul dobânzii de politică monetară, de 10,25% pe an, din cauza incertitudinii legate de nivelul de lichiditate al băncilor.
Guvernatorul BNR a mai spus că unele bănci s-au văzut nevoite să nu mai ofere împrumuturi săptămâna trecută, oprindu-şi temporar creditarea, dar a explicat că motivul constă în incertitudinea din piaţa internă şi internaţională, nu pentru că normele de creditare ale băncilor s-ar afla în curs de aprobare la BNR.
"Îi avertizez pe cei care spun că băncile nu pot da credite pentru că au normele de creditare la BNR, că normele nu sunt la BNR, ci la băncile comerciale", a spus Isărescu, explicând că, în perioada în care BNR analizează noile norme interne de creditare ale băncilor, acestea le pot aplica pe cele vechi.
Isărescu a mai spus că incertitudinile din piaţa internă şi internaţională au creat spaimă atât în rândul băncilor, cât şi al publicului, dar şi-a exprimat încrederea că băncile vor continua să dea credite.
Guvernatorul BNR a precizat că ritmul de creditare va reveni la un nivel normal, însă, a subliniat că temperarea ritmului de creştere a creditării "este lucrul cel mai normal care ni se poate întâmpla".
"De la o accelerare rapidă spre o frânare, lucrurile nu se fac uşor. Diferenţa este doar de apăsare a pedalei, însă, se poate lăsa cu capete sparte. Ne-am obişnuit cu o creştere economică mare, o creştere ridicată a creditării, dar trebuie să ne iasă din cap cifrele mari", a mai spus Isărescu şi a adăugat că banca centrală ia în considerare organizarea unui seminar în care să explice aceste lucruri.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro