Bancile romanesti, ispita pentru marii jucatori

27 iulie 2006

Volumul creditarii in Romania va creste, in medie, cu 25% pe an in urmatorii ani, o dinamica mai accentuata urmand sa inregistreze creditul acordat populatiei, releva un studiu elaborat de Unicredit. In schimb, cresterea volumului depozitelor atrase de banci de la populatie va fi de 16% anual. Potrivit studiului Unicredit ... piata bancara din Europa Centrala si de Est va continua sa creasca puternic, deoarece regiunea are un amplu potential de business. Aceasta piata va ramane un punct principal de interes pentru jucatorii internationali", a precizat  vicepresedintele pentru operatiunile UniCredito Group in Europa Centrala si de Est, Andrea Moneta.

Totodata, profitabilitatea bancara va ramane ridicata in Romania, venitul mediu net fiind de 15% pana in anul 2008, venitul net din dobanzi de 10%, iar cel operational de 19%. Activele bancilor din sistemul romanesc au avut o pondere de 45% din produsul intern brut anul trecut si vor ajunge la 58% din PIB pana in 2008. Tot pana in anul 2008 Romania va contracta 4% din creditele acordate de bancile comerciale in regiunea Europa Centrala si de Est. Tot atatea procente vor reprezenta si depozitele bancare care se vor constitui in regiune, atrase de Romania.

Studiul mai releva faptul ca sistemul bancar romanesc este dominat de institutii financiare cu capital strain, care detin aproximativ 88% din totalul activelor. Restructurarea pietei bancare va contiuna cu finalizarea ultimelor privatizari si cu o concentrare intensificata, data de maturizarea pietei si reducerea treptata a marjelor de profit.
 
Romanii vor investi in imobile
 
Potrivit aceluiasi studiu, cresterea veniturilor, a gradului de intermediere bancara si a dobanzilor reale, ar putea fi principalii factori care vor stimula piata depozitelor bancare. "Cercetarea mai releva faptul ca exista o tentinta de trecere de la depozitele bancare la formele alternative de economisire, cum ar fi investitiile pe piata imobiliara, nu neaparat fonduri mutuale", a precizat economistul sef al Unicredit CEE, Debora Revoltella.

Segmentul creditelor pentru populatie in sistemul bancar romanesc are un potential deosebit de dezvoltare, datorita restructurarilor tarzii si a unui grad de intermediere financiara relativ scazut, comparativ cu alte tari din regiune, se mai arata in studiu.
 
Cresterea imprumuturilor acordate catre persoanele fizice in intervalul 2000-2005 a fost de 119% pe an. De asemenea, studiul indica o evolutie a creditelor acordate catre populatie de 37% pe an pana in 2008, in timp ce creditul catre companii va creste cu 18% anual. Specialistii UniCredit mai releva faptul ca ritmul accelerat al creditarii va conduce la o crestere a depozitelor provenite de la clientela nonbancara.

Conform acelorasi date, anul trecut depozitele bancare reprezentau 28% din produsul intern brut, pana in anul 2008 aceasta proportie urmand sa ajunga la 32%. In ceea ce priveste depozitele populatiei, acestea vor creste cu 18% pe an pana in 2008, iar depozitele companiilor vor inregistra un excedent de 15% in aceeasi perioada de timp.

Studiul mai releva faptul ca Romania ocupa pozitia a treia dupa Rusia si Serbia, intr-un clasament al tarilor cu cele mai bune perspective de dezvoltare a creditului acordat persoanelor fizice. De exemplu, la sfarsitul anului trecut, volumul total de imprumuturi ca pondere in PIB era de 22% in Romania, in Croatia era de 68%, media regiunii fiind de 32%. Pana in anul 2008, se estimeaza o pondere a creditelor in PIB care poate atinge 31 de procente. In schimb, creditele acordate companiilor se vor intensifica numai daca se inregistreaza o crestere economica sustinuta, precum si o cerere mare pentru investitii, apreciaza analistii bancii.
 
Despre UniCredit Group
UniCredit Group este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a serviciilor financiare, cu o valoare de piata de circa 64 miliarde de euro si avand active totale de peste 782 miliarde de euro. Grupul bancar este prezent pe piata din Romania prin intermediul UniCredit Romania, HVB Bank Romania si Banca tiriac, institutii financiare cu o valoare cumulata a activelor de peste 3 miliarde de euro.

Margineanu Nicoleta
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro