Bancile din Cipru s-au redeschis astazi dupa doua saptamani in care nu au efectuat tranzactii, paralizand astfel o buna parte din activitatea economica din insula. Masura de inchidere a fost luata pentru a preveni retragerile masive in urma propunerilor de impozitare a depozitelor bancare mari.
Toate sucursalele bancilor cipriote au fost alimentate cu lichiditati pentru a putea face fata cerere, fapt care a necesitat masuri suplimentare de securitate. In acest sens politia in colaborare cu firmele de securitate au colaborat pentru a preveni orice fel de interventie asupra transporturilor de bani.
Desi acum oamenii pot retrage bani, sumele zilnice de care pot dispune sunt limitate. Aceste restrictii in sensul liberei circulatii a capitalului reprezinta o incalcare grava a principilor Uniunii Europene, dar tocmai acest organism este cel care stimuleaza masurile restrictive prin impunerea unor conditii dure in vederea acordarii sustinerii financiare de care Ciprul are nevoie in acest moment. UE raspunde la aceste acuzatii spunand ca masurile sunt luate doar pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar din Cipru, problema care a devenit de interes public.
Ciprul este prima tara din zona euro care aplica masuri restrictive in ceea ce priveste libera circulatie a capitalului.
Problemele tarii nu au trecut odata cu deschiderea bancilor. Tara trebuie sa gaseasca surse din care sa genereze 5,8 miliarde de euro pentru a primi finantarea de 10 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, a Bancii Centrale Europene si a Fondului Monetar international.
Pana la urma se va recurge la taxarea depozitelor mari, iar in schimbul banilor, proprietarii acestor conturi vor primi actiuni la bancile la care au depozitele.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro