Bancile din România nu sunt transparente, o spun oficialii europeni în domeniu. Aceştia ne avertizeză că atunci când ne împrumutăm, nu ştim la ce riscuri suntem expuşi şi cât o să ne coste în final creditul dorit. Ca să nu mai existe astfel de probleme, bancherii noştri vor fi obligaţi să adopte Codul de Conduită pentru Credite, practicat deja în 19 dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Acest regulament impune bancherilor să ne informeze în detaliu despre dobânzile şi comisioanele creditelor. În felul acesta, omul poate alege oferta cea mai bună şi, mai ales, pe care şi-o permite. Băncile s-au şi repezit cu explicaţii.
"Noi le punem în contract costurile. E o problemă însă, pentru că acestea variază. Se pot modifica în funcţie de evoluţia pieţelor valutare pentru euro, lei sau dolar", spune Mădălina Teodorescu, membru senior retail Raiffeisen Bank.
În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Nu de puţine ori, oamenii au constatat că li s-a dublat dobânda fixă după doi ani sau că rata s-a mărit brusc din cauza unor comisioane nou inventate, precum cele de risc valutar. În plus, băncile nu scad niciodată dobânzile în cazul creditelor vechi, ci doar le cresc.
Reprezentanţii Băncii Naţionale nu se amestecă în această poveste. "BNR nu poate să oblige băncile. Dacă Comisia ne cere, noi vom face o prezentare a Codului de Conduită pentru bănci", spune Mugur Şteţ, purtător de cuvânt BNR.
Oficialii europeni avertizează inclusiv că românii sunt extrem de expuşi riscului valutar, pentru că 90% dintre creditele ipotecare au fost acordate în valută. Vorbim despre patru miliarde de euro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro