Azi se da startul la BAC

25 iunie 2007

Examenul de bacalaureat incepe azi, 25 iunie, cu proba orala la Limba si literatura romana, aproximativ 191.000 de absolventi ai clasei a XII-a fiind inscrisi pentru sustinerea acestui examen, informeaza Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). Prima proba orala a examenului de Bacalaureat din acest an a fost programata pentru zilele de 25 si 26 iunie, candidatii urmand sa intre in sala de examen in ordinea afisata la cele 571 de centre de examen, respectandu-se ora prevazuta de comisie pentru fiecare grupa.
          
Probele orale vor continua in zilele de 26 si 27 iunie, cu limba si literatura materna, respectiv 27 iunie si 28 iunie - limba si literatura moderna, iar prima proba scrisa (limba si literatura romana) va avea loc vineri, 29 iunie, lucrarile candidatilor la probele scrise urmand sa fie evaluate in 151 de centre regionale.
       
Examinarea la probele orale sau practice se realizeaza de catre doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, in prezenta a cel putin trei candidati. Fiecare profesor evalueaza raspunsul candidatului de la aceste probe cu note intregi de la 1 la 10, in functie de baremul de evaluare, astfel incat diferenta dintre notele celor doi profesori evaluatori sa nu depaseasca un punct, iar nota finala la proba respectiva se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
          
Pentru probele orale, candidatii vor extrage un singur bilet, avand insa dreptul la un al doilea, caz in care nota va fi scazuta cu un punct.
         
Potrivit MECT, subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite rezolvarea integrala in cel mult 10-15 minute, iar un candidat este declarat "promovat" daca a obtinut cel putin nota finala 5 la proba respectiva.
           
Intrucat probele orale sunt eliminatorii, candidatul care a obtinut o nota sub 5 sau nu s-a prezentat pentru sustinerea lor este declarat "respins", respectiv "neprezentat" la examenul de bacalaureat si nu mai poate participa la probele urmatoare.
     
De asemenea, candidatii care au fost eliminati de la o proba nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati "eliminati din examen", fara posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare, deoarece se considera ca nu au promovat examenul de bacalaureat.
          
Potrivit regulamentului stabilit de MECT, la probele orale si practice nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic - muzica.
      
Desfasurarea probelor orale are caracter public, insa, in anumite situatii, presedintele poate dispune intreruperea examinarii si eliminarea din sala a persoanelor cu atitudine si comportament necorespunzatoare.
        
Potrivit MECT, absolventii proveniti din invatamantul de stat au dreptul sa sustina examenul fara taxa, de cel mult doua ori, iar candidatii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obtinut media 10, primesc diploma de merit.
          
Ministerul aminteste ca este interzisa colectarea de fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor, daca aceste fonduri ar urma sa asigurare cazarea, masa sau alte beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare.

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro