AVAS cere OMV sa anuleze tranzactia prin care Petrom a preluat Petromservice

12 februarie 2008

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului , acţionar semnificativ la Petrom, a cerut grupului austriac OMV să anuleze tranzacţia prin care compania românească a preluat principalele activităţi ale Petromservice, considerând că suma plătită, 328 de milioane de euro, este prea mare. "Am solicitat companiei Petrom să convoace Adunarea Generală a Acţionarilor şi să anuleze tranzacţia încheiată anul trecut prin care s-a preluat activitatea Petromservice. Având în vedere valoarea mare de achiziţie, considerăm că trebuia efectuată o evaluare care să fie prezentată şi acţionarilor", au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale din AVAS.

Petrom a anunţat, săptămâna trecută, că AVAS a solicitat în instanţă anularea parţială a hotărârii acţionarilor din 27 noiembrie 2007 privind aprobarea bugetului de investiţii al companiei petroliere pe anul trecut.

Compania a folosit o parte din fondurile cu care a fost suplimentat programul de investiţii pentru achiziţia activităţilor Petromservice, firmă deţinută de Asociaţia Salariaţilor Petrom, condusă de Liviu Luca.

Autoritatea a aratat că a cerut în instanţă constatarea nulităţii parţiale a hotărârii acţionarilor de la finele anului trecut, referitoare la rectificarea bugetului de investiţii, şi anularea parţială a proiectului "Pearl", privind contractul de transfer de activitate de la Petromservice la Petrom.

"Aprobarea indirectă a proiectului Pearl în cadrul bugetului de investiţii revizuit pentru anul 2007 este, pe de o parte, contra interesului social, iar, pe de altă parte, de natură a primejdui însăşi existenţa societăţii", potrivit unui anunţ al AVAS publicat pe site-ul instituţiei.

Mai mult, oficialii instituţiei consideră că, pe termen scurt, valoarea mare a investiţiilor afectează nivelul profitului prognozat pe 2007 şi anii următori, reducând drastic dividendele cuvenite acţionarilor.

"Valoarea mare a investiţiilor aprobate - analizând gradul ridicat de risc pe care aceste investiţii îl prezintă - AVAS a considerat că este necesară o expertiză tehnico-economică a proiectelor mari de investiţii aprobate, care să fie supuse aprobării AGA", potrivit instituţiei.

Pe de altă parte, Petrom consideră că cererea AVAS pentru anularea rectificării bugetului este neîntemeiată, întrucât adunarea acţionarilor, a cărei decizie este atacată, a fost convocată şi s-a desfăşurat cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, fiind respectate drepturile tuturor acţionarilor.

Primul termen de judecată a fost fixat pentru 6 martie.

Mediafax

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro