Atentie: se scumpesc copiatoarele si multifunctinalele!

29 martie 2007

Copiatoarele si multifunctionalelele s-ar putea scumpi cu pana la 10% din cauza litigiilor asupra drepturilor de autor. Pretul copiatoarelor, scannerelor si multifunctionalelor ar putea creste cu 7-10% in urmatorii trei ani din cauza despagubirilor solicitate retroactiv de organismul de gestiune colectiva a drepturilor de autor ale scriitorilor, COPYRO, au declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente si Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor (APDETIC).

'Acest organism cere retroactiv, pentru perioada 2002 - 2005, plata in valoare de peste 2,5 milioane de euro, in baza legii modificate la jumatatea anului 2005, astfel incat, pentru a-si recupera aceste pierderi, importatorii sunt nevoiti sa scumpeasca pretul echipamentelor de copiat cu 7-10 la suta in urmatorii trei ani', a declarat Valentin Negoita, presedintele APDETIC, care reuneste primii 12 importatori de echipamente de copiat de pe piata romaneasca.

Acesta a aratat ca, in baza Legii 8 pe '96, care a functionat pana in luna iulie a anului 2005, importatorii de imprimante erau obligati sa plateasca cinci la suta din valoarea de import a aparatelor care permiteau reproducerea, suma reprezentand remuneratia compensatorie pentru copia privata. Odata cu modificarea legii, cuantumul taxei de despagubire a scazut de la cinci la 0,5 la suta, insa reprezentantii COPYRO au intentat procese membrilor APDETIC cerand plata unor despagubiri in baza vechii legi, valoarea sumei cerute ridicandu-se la peste 2,5 milioane euro.

'Despagubirea a fost ceruta in baza noii liste a echipamentelor, noua lege incluzand aici si scanere si multifunctionale, dar valoarea acesteia se baza pe vechiul cuantum, de cinci la suta, ceea e este total arbitrar. Nu poti cere plata retroactiva a unor despagubiri, pe baza unei liste noi', a spus Ion Maican, director de programe al importatorului de multifunctionale, Gemini SP.

Avocatul reprezentantilor APDETIC, Magda Popescu, a spus ca organismul de colectare COPYRO nu a solicitat, pana in 2005, plata unei remuneratii compensatorii asupra unor echipamente deoarece aceste nu erau precizate in vechea forma a legii.

'Consider ca actiunile COPYRO sunt la limita legii, incercand sa solicite plata remuneratiei pentru copia privata pentru perioada pana la 14 iulie 2005 pentru o serie de aparate care au aparut pe lista publicata in Monitorul Oficial din 14 iunie 2005', a spus Magda Popescu.

Reprezentantul legal APDETIC a aratat ca procesele ii vizeaza pe toti cei 12 importatori membri ai asociatiei, care reprezinta, la ora actuala, 85 la suta din piata copiatoarelor si a multifunctionalelor.

'Sunt procese pe rol, in unele cazuri am ajuns pana la inalta Curte, dar au fost si notificari din partea COPYRO, cred ca solutii vom putea obtine in doi sau chiar trei ani' a explicat Magda Popescu.

De asemenea, a precizat reprezentantul legal al importatorilor, articolul 34 din lege prevede ca pot fi spuse drepturilor de autor aparatele de copiat pentru uzul personal, sau al familiei, si nu multifunctionalele industriale importate de unele companii. Totodata, directiva Comisiei Europene din 1996 prevede ca nu trebuie sa fie despagubiti autorii in cazul in care valoarea prejudiciului este minima.

Presedintele Comisiei IT din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, a precizat ca legislatia este imperfecta din moment ce reglementarile Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA) pot fi luate in calcul la procesele intentate de COPYRO importatorilor, insa nu se stie care este valoarea reala a despagubirilor, si unde se duc banii care sunt colectati de COPYRO.

,,Problema este ca nu s-a facut un studiu cu valoarea reala a despagubirilor, si de asemenea, nu stim unde se duc acesti bani, pentru ca organismul de gestiune colectiva poate pretinde sume pentru toti autorii, chiar daca nu sunt membrii COPYRO.Apoi se poate ca lista aparatelor pentru care se cer despagubiri s-ar putea sa includa in curand si aparatele foto didgitale, pe modelul James Bond care nu stiu ce acte fotocopiaza,, , a explicat Varujan Pambuccian.

Oficialul a precizat ca modul in care sunt pretinse drepturile de autor ar putea duce chiar la disparitia unor companii importatoare cum este cazul companiei Romus, care a intrat in faliment in 2005.

Potrivit reprezentantilor importatorilor, valoarea totala a drepturilor de autor care ar trebui sa fie achitata autorilor romani de carte in 2005 se ridica la circa un milion de euro, avand in vedere ca piata de carte din Romania este estimata la 35-40 milioane de euro. Din aceasta suma aproximativ 95 la suta ar trebui sa mearga catre autorii romani.

Reprezentantii APDETIC au spus ca in 2005 COPYRO a colectat 1,4 milioane lei noi din drepturi de auto.

Sursa - ROMPRES

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro