Indicii Bursei din Bucuresti au scazut luni cu peste patru procente, intr-o zi neagrape toate pieţele financiare din lume. Majoritatea burselor europene au inregistrat cele mai mari scaderi zilnice de la atentatele din 11 septembrie 2001. Criza continuasi marţi, in Asia si Australia: la inchidere, bursa din Sydney a inregistrat o scadere de peste 7 la suta. La Hong Kong, indicele a coborat cu peste 8 la suta, la Seul - cu 6 procente, iar la Tokyo - cu 4,40 la suta.
Bursa din Bombay si-a suspendat cotaţiile dupao prabusire de aproape zece procente chiar de la deschiderea sedinţei.
Analistii financiari asteaptacu ingrijorare redeschiderea bursei de la New York, dupapauza de week-end, prelungitaluni cu o sarbatoare naţionalain Statele Unite. socul a fost deosebit de puternic la marile burse europene. La Frankfurt si Paris, ca si la Moscova, scaderea s-a situat in jur de sapte la suta. Londra a rezistat doar aparent mai bine: numai 5,48 procente in minus.
in America de Nord, in lipsa tranzacţiilor de pe Wall Street, indicele bursei din Toronto a coborat cu 4,75 la suta. Ca si in Europa, caderea a fost cea mai importantadin ultimii sapte ani. „De indatace apar ingrijorari in privinţa cresterii economice, a fiabilitaţii sistemului sau a calitaţii companiilor listate, pieţele nu mai sunt dominate decat de teama. Iar uneori teama se preface in panica. si asta este ceea ce vedem azi, un vant de panicapeste pieţele de capital”, a apreciat analistul financiar Francois Chaulet. Pieţele financiare din America de Sud au cunoscut o adevarataprabusire: peste sase procente in minus la Sao Paulo si Buenos Aires si chiar 8,35 procente la Lima.
in opinia analistilor, investitorii se tem de dezvaluirea unor noi pierderi "gigantice" ale bancilor si instituţiilor financiare, care resimt incasocul crizei creditului imobiliar din Statele Unite. Planul de relansare a economiei, anunţat vineri de presedintele George Bush, nu a convins, in ciuda sumei de 140 de miliarde de dolari avansate de presedintele american. „Nu mai e vorba doar de credite si ipoteci, ci este o crizaamplaa datoriilor la toate nivelurile, chiar datorii guvernamentale, si asta e foarte semnificativ”, susţin consilierii in investiţii. „Dupa parerea noastra, este abia la inceput si se va dezvolta intr-o recesiune foarte, foarte severa, poate o adevaratadepresiune in genul celei din 1929”, avertizeazaMartin Henneke. Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat caincetinirea cresterii economice din Statele Unite va afecta nu doar ţarile dezvoltate, ci si pe cele in dezvoltare, cum este Romania. Ministrii de finanţe din "zona euro" nu si-au ascuns ingrijorarea la reuniunea lor de luni. Situaţia economicadin Statele Unite continuasase inrautaţeasca. in ultimele luni, a aparut posibilitatea unei recesiuni in Statele Unite, care pare sase confirme din ce in ce mai mult.
Antena3
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro