Atentie angajatori:se schimba modul de inregistrare a contractelor de munca

15 ianuarie 2010

Guvernul a decis, la solicitarea Comisiei Europene, sa modifice legislatia muncii, pentru combaterea evaziunii, prin introducerea unor reguli care sa impuna firmelor sa inregistreze contractele de munca mai rapid, cu o zi inainte de inceperea activitatii, nu in 20 zile de la angajare, ca in prezent.Legislatia in vigoare obliga angajatorii sa inregistreze contractele de munca la inspectoratele teritoriale in termen de 20 de zile de la incheierea acestora şi sa transmita registrul in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala işi au sediul sau domiciliul in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat.

Guvernul a decis insa, prin hotarare, ca firmele sa fie obligate sa includa in registrul general de evidenta a salariatilor elementele de identificare a salariatului cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii acestuia, sa anunte incetarea contractului individual de munca chiar la data incetarii relatiilor de serviciu şi sa transmita registrul in format electronic la inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat şi, ulterior, de catre fiecare nou salariat, au declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Angajatorii care nu respecta termenul de inregistrare a contractului de munca vor fi amendati cu 1.500 lei pentru fiecare contract individual neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaşeasca cuantumul de 20.000 lei.

Pentru completarea registrului general de evidenta a salariatilor cu date eronate va fi aplicata o amenda cuprinsa intre 3.500 lei şi 5.000 lei.Prevederea care permite in prezent angajatorului sa achite pe loc sau in termen de cel mult 48 ore de la data incheierii procesului-verbal jumatate din minimul amenzii va fi abrogata.

Nu au obligatia de a infiinta un registru misiunile diplomatice din Romania, respectiv ambasadele, reprezentantele, consulatele generale şi consulatele oficiale.

"Capacitatea inspectorilor de munca de a depista munca nedeclarata, in raport cu aceste reglementari, este diminuata de practica recenta a angajatorilor, extrem de frecventa in ultima perioada, de a incheia contracte scrise cu lucratorii, dar de a nu le inregistra la inspectoratele teritoriale de munca decat daca fac obiectul unui control. Aceasta practica este inlesnita şi de complicitatea lucratorilor, care consimt sa nu le fie inregistrate contractele, iar in caz de control declara, sub semnatura, ca lucreaza pentru angajatorul respectiv doar de cateva zile, numar intotdeauna mai mic de 20 zile. Intensitatea controalelor nu mai poate creşte semnificativ doar pe seama creşterii numarului de controale efectuate de Inspectia Muncii, intrucat creşterea suplimentara a numarului de controale pentru depistarea muncii nedeclarate ar afecta celelalte obligatii legale de control stabilite in sarcina institutiei prin Codul muncii. in urma analizei efectuate, a rezultat ca, pentru a putea creşte numarul de controale şi eficienta acestora, este necesara modificarea cadrului legislativ existent", se arata in documentul guvernamental.

Surse oficiale participante la discutiile de la sfarşitul anului trecut dintre reprezentantii Comisiei Europene şi ai Bancii Mondiale cu cei ai Guvernului, la care oficialii Fondului Monetar International nu au participat, au declarat atunci agentiei MEDIAFAX ca cele doua institutii au cerut Guvernului sa modifice legislatia muncii, pentru combaterea evaziunii.

Una dintre solicitari era inregistrarea mai rapida a contractelor de munca, respectiv cu o zi inainte de inceperea activitatii, şi nu in 20 zile de la angajare, ca in prezent.

15:30

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro