Asigurarea medicala inlocuita de Cardul European de Asigurat!

7 decembrie 2006

Romanii care merg in statele UE dupa aderare nu mai sunt obligati sa aiba asigurare medicala, ei putand folosi, in locul acesteia, Cardul European de Asigurat, ce va fi emis numai la cerere, de casele de asigurari de sanatate, si in baza caruia vor primi acelasi tratament ca si cetatenii statului de destinatie.

Astfel, cei care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite Casei de Asigurari de Sanatate la care sunt inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului, potrivit unui comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Cardul este valabil sase luni si poate fi folosit numai in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru a dovedi calitatea de asigurat in Romania. Cardul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decat cele strict de urgenta, fara sa mai fie necesara incheierea unei asigurari private de sanatate in acest scop.

Facilitatea, care va fi pusa de CNAS la dispozitia asiguratilor in conformitate cu directivele Comisiei Europene, nu va acoperi si tratamentul in strainatate a afectiunilor existente anterior calatoriei respective, ci numai a problemelor de sanatate care apar in timpul sejurului. Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers (spre exemplu, in Germania asiguratii achita o co-plata de 10 euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic). Reciproc, cetatenii altor state comunitare vor beneficia, in baza Cardului European de Asigurat, de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani, daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra, dupa cum se mai arata in acelasi comunicat.

Livrarea Cardului European de Asigurat va incepe dupa 1 ianuarie 2007, solicitantii urmand sa primeasca documentul prin curier, la adresa indicata de ei, in termen de sapte zile lucratoare de la data solicitarii. In cazul in care beneficiarii nu sunt gasiti la domiciliu, vor putea ridica ulterior documentul de la sediul casei teritoriale de asigurari de sanatate la care sunt inscrisi.

Titlul IX-Cardul European si cardul national de asigurari sociale de sanatate a intrat in vigoare dupa 90 de zile de la promulgarea, la sfarsitul lui aprilie, a pachetului de legi privind reforma in sanatate.

Potrivit Legii reformei, Casa de asigurari de sanatate nu poate refuza eliberarea cardului european decat in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei la sanatate.

 

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro