Proprietarii care au o asigurare obligatorie a locuinţei pot încheia şi una facultativă dacă suma asigurată prin aceasta o depăşeşte pe cea asigurată obligatoriu, dar şi dacă riscurile diferă de cele prevăzute în asigurarea obligatorie, potrivit normelor publicate în Monitorul Oficial de CSA. Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă, potrivit legii.
Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B.
Normele nu îngrădesc dreptul nici unei persoane interesate de a contracta şi o asigurare facultativă a locuinţei, dar precizează că aceasta va fi încheiată numai pentru sume asigurate care le depăşesc pe cele asigurate obligatoriu şi/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor, se arată într-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), transmis vineri.
CSA subliniază că, în cazul în care, pe lângă asigurarea obligatorie, există şi o asigurare facultativă pentru aceeaşi locuinţă, despăgubirea se va plăti mai întâi din asigurarea obligatorie, până la concurenţa sumei asigurate obligatoriu.
"O persoană care deţine o asigurare facultativă a locuinţei pentru riscurile prevăzute de Legea 260/2008 (privind asigurarea obligatorie a locuinţelor n.r.) are obligaţia ca, la data expirării acesteia, dar nu mai târziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, să încheie asigurarea obligatorie conform Legii nr.260/2008", se menţionează în comunicat
În ceea ce priveşte limita de răspundere în temeiul poliţei de asigurare a dezastrelor (PAD), normele prevăd că după fiecare daună provocată locuinţei în perioada de valabilitate a contractului prin producerea oricărui eveniment asigurat, suma asigurată se micşorează pentru restul perioadei de asigurare, cu suma plătită drept despăgubire, asigurarea continuând cu suma asigurată rămasă, potrivit CSA.
"Aceasta înseamnă că suma asigurată obligatoriu reprezintă limita maximă a despăgubirilor totale ce pot fi plătite de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) în temeiul unui contract, în perioada de valabilitate a acestuia, indiferent de numărul şi cuantumul daunelor produse în această perioadă", se mai arată în comunicat.
Având în vedere caracterul social al asigurării obligatorii a locuinţei, CSA precizează că, în cazul în care se încheie mai multe PAD pentru aceeaşi locuinţă şi acelaşi an de asigurare, va fi valabilă cea dintâi PAD încheiată, celelalte PAD anulându-se, cu restituirea primelor de asigurare de către PAID.
CSA a anunţat vineri că a emis Normele privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, acestea fiind publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr.320/14.05.2009.
Normele preiau mare parte din propunerile formulate de societăţile de asigurare şi reglementează aspecte privind: forma şi conţinutul poliţei de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), suma asigurată, plata primei de asigurare, perioada de valabilitate a PAD, riscurile cuprinse în asigurare, riscurile excluse, obligaţiile proprietarului unei construcţii cu destinaţie de locuinţă, se arată în comunicat
CSA reaminteşte că, potrivit Legii nr.260/2008, contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie în formă scrisă între Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) şi proprietarul locuinţei, ceea ce înseamnă că normele mai sus-menţionate vor putea produce efecte doar după constituirea PAID.
Potrivit normelor, contractul de asigurare obligatorie a locuinţei se încheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie. În cazul schimbării proprietarului locuinţei, răspunderea PAID curge până la data expirării valabilităţii PAD încheiate pentru acea locuinţă, potrivit CSA.
Astfel, persoana care înstrăinează o locuinţă asigurată este obligată să înmâneze PAD persoanei care devine proprietară a acesteia, iar noul proprietar are obligaţia să înştiinţeze în scris despre acest fapt asigurătorul care a eliberat PAD pentru locuinţă.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro