Ardem gazul de... pomana!

16 ianuarie 2008

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas, a declarat marţi pentru NewsIn că România trebuie să-şi respecte angajamentul pe care şi l-a luat în cursul negocierilor de aderare cu privire la alinierea preţului la gazele naturale din producţia internă cu cel de pe piaţa europeană. În prezent, România importă 38,31% din gazele naturale, restul fiind din producţie proprie. Preţul pentru gazul autohton este 180 dolari de mia de metri cubi, în timp ce gazul din import costă 370 dolari mia de metri cubi. Pentru Comisia Europeană, argumentul că România este o ţară producătoare şi, deci, ar fi normal să practice un preţ mai mic pentru consumatorii proprii nu mai poate fi luat în considerare, deoarece Bucureştiul s-a angajat în timpul negocierilor de aderare să alinieze preţul la cel european, a explicat pentru NewsIn purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Energie, Ferran Tarradellas.

"Ce spunem noi e că România s-a angajat, atunci când a decis să adere la piaţa internă comunitară, să alinieze preţurile la gaz cu cele de pe piaţa UE. Si acest lucru nu s-a întâmplat. În timpul negocierilor de aderare, România a venit cu un plan care prevedea convergenţa dintre preţul intern cu cel din import. România trebuie să-şi modifice legislaţia, astfel încât să fie compatibilă cu principiile Tratatului. Într-un fel, acest preţ redus ar putea fi considerat ca ajutor de stat", a avertizat Tarradellas.

Comisia acceptă totuşi subvenţiile de stat pentru consumatorii cu venituri mici, atâta vreme cât aceste ajutoare sunt prezentate şi aprobate de Bruxelles. "Preţurile trebuie să reflecte cererea şi oferta, nu să fie subvenţionate de stat. Singurele subvenţii permise sunt pentru protejarea consumatorilor cu venituri reduse," a spus purtătorul de cuvânt.

"Problema care apare acum e că dacă un producător de gaz vrea să concureze pe piaţa românească cu gaz din import, el nu poate face acest lucru, deoarece preţurile din România sunt mai mici decât cele de pe piaţă, pentru că guvernul român doreşte să-l menţină la un nivel scăzut pentru populaţie. Altminteri, gazul românesc s-ar vinde poate în Germania la un preţ triplu, nu?", a explicat Taradellas.

Surse din Romgaz au declarat pentru NewsIn încă din decembrie 2007 că lipsa unui calendar privind alinierea preţurilor gazelor din producţia internă la cele internaţionale împiedică Romgaz să încheie contracte pe termen lung, subliniind că majorarea preţului gazelor autohtone ar fi fost normală de la 1 ianuarie.

Sursa

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro