Asociaţia Română a Băncilor (ARB) este în tratative cu Ministerul Muncii pentru ca băncile să obţină acces la baza de date cu salariaţii care intră în evidenţa ministerului, în scopul de a facilita aplicarea noilor norme de creditare impuse de BNR, a spus pentru NewsIn preşedintele ARB, Radu Gheţea. "ARB este în tratative cu Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, pentru a putea accesa baza de date a acestuia cu salariaţi, în scopul de a înlesni aplicarea noilor norme de creditare a populaţiei, prin care băncilor li se impune să ceară clienţilor fişa fiscală pentru venitul pe anul precedent", a declarat Radu Graţian Gheţea, fără a da un termen în care această bază de date ar putea să fie pusă la dispoziţia băncilor.
El a explicat că, în paralel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) lucrează la constituirea unei alte liste cu salariaţi, care să înlesnească verificările suplimentare pe care băncile vor trebui să le facă la acordarea de împrumuturi pentru populaţie.
Preşedintele ARB a spus că solicitarea fişei fiscale va spori birocraţia şi că aceasta poate fi falsificată, la fel cum s-a întâmplat, în trecut, cu unele adeverinţe de venit.
"La CEC Bank avem, în prezent, 420.000 de credite. Gândiţi-vă ce înseamnă câte o fişă pentru fiecare nou credit acordat - va presupune un efort mare de arhivare", a mai spus Gheţea, în calitate de preşedinte al băncii.
ARB a încercat, fără succes, să elimine din noul regulament de creditare prevederea privind fişa fiscală, însă a reuşit să convingă BNR să renunţe la aplicarea stress-testului individual, pentru fiecare solicitant de împrumut.
"Noile reguli vor readuce băncile, pentru un timp, la un grad maxim de îndatorare de 40%. Urmează o perioadă foarte grea până când angajaţii băncilor se vor obişnui cu noile norme", a declarat, pentru NewsIn, analistul financiar Bogdan Baltazar.
Varianta finală a regulamentului nu reduce, în mod explicit, gradul maxim de îndatorare pe care o bancă îl poate aplica şi care poate ajunge, în prezent, la 70%, însă impune calcularea diferenţiată a acestuia pe grupe de clienţi, în funcţie de venituri, destinaţia împrumutului, valuta în care este acordat şi termenul pe care creditul este contractat.
În plus, băncile aplică, diferitelor categorii de clientelă, pentru stabilirea nivelului maxim de îndatorare, analize bazate pe cele mai dificile condiţii din piaţă pe o perioadă anterioară de 18 luni, în funcţie de cea mai mare rată a dobânzii, cel mai mare comision şi cea mai amplă depreciere a monedei naţionale.
Regulamentul BNR privind creditarea populaţiei a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial, după ce, la începutul lunii trecute, banca centrală a lansat în dezbatere publică proiectul pentru noile reguli.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro