Cei mai multi romani isi cumpara locuinte pentru folosinta personala, 75%, insa achizitiile de apartamente ca investitii sunt in continua crestere, arata rezultatele unui sondaj privind tendintele de achizitie ale romanilor realizat de compania imobiliara RealTime. Aproximativ 75% dintre cei care au raspuns sondajului, au optat pentru achizitii de locuinta pentru folosinta personala, in timp ce 25 % au recunoscut ca intentioneaza sa cumpere un apartament ca investitie. Potrivit RealTime, in aceasta categorie intra chiar si persoanele fizice care vad investitia imobiliara ca pe un castig suplimentar, unul mult mai mare decat dobanda bancara.
"Inainte de 1989, cei care achizitionau un apartament pentru investitie erau in numar mic, acesta avand in general destinatie precisa - uzul familiei. Astazi, in schimb, exista o separare clara a cumparatorilor de locuinte: investitorii si cei care achizitioneaza un apartament pentru folosinta proprie", a declarat managerul general al companiei RealTime, Ion Catutoiu.
Acesta a mai declarat ca RealTime a realizat si o analiza privind profilurile diferitilor cumparatori, in urma careia s-a constatat ca apartamentul este privit ca necesitate in principal de catre tinerii aflati la inceput de drum, familiile care-si modifica numarul de membri in mod semnificativ, persoanele al caror statut social nu mai este corect reprezentat de actuala locuinta, persoanele sau familiile care isi schimba localitatea de domiciliu. "De cealalta parte, apartamentul pentru investitie este cautat de catre oamenii de afaceri, fondurile de investitii, firme cu excedent de capital sau aflate in dezvoltare, investitori imobiliari, fonduri de pensii, persoane fizice care vad investitia imobiliara ca pe un castig suplimentar, unul mult mai mare decat dobanda bancara", a adaugat managerul RealTime.
Conform unui studiu realizat de autoritatile statului roman, necesarul de locuinte se situeaza in jurul a 500.000 de unitati. Potrivit RealTime, acest necesar aduce oportunitati bune de investitie si atrage laolalta dezvoltatori, banci, brokeri si investitori. "In ce priveste criteriile privind achizitia, si acestea difera la cele doua categorii. Astfel, investitorii urmaresc in principal recuperarea investitiei chirie-yield, bugetul, zona, accesul la mijloacele de transport, imprejurimile. In acest caz, gradul de finisare se coreleaza cu valoarea de piata a chiriei si este unul impersonal. Cei care isi achizitioneaza locuinte pentru folosinta proprie, au alte criterii de achizitie: in primul rand bugetul, numarul de camere, zona, suprafata, accesul la mijloacele de transport, imprejurimile, infrastructura, facilitatile. Gradul de finisare depinde de buget si de stilul de viata", a adaugat Catutoiu.
Studiul efectuat de compania imobiliara RealTime s-a desfasurat in intervalul 1 octombrie - 1 noiembrie si au raspuns la el peste 500 de persoane.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro