Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera necesara solicitarea oficiala de negocieri intre Romania si Uniunea Europeana, cu privire la calendarul cresterii pretului gazelor naturale din productia interna si asa pretinsa aliniere a acestora la nivelul preturilor internationale. Cerintele formulate de Comisia Europeana nu tin cont de situatia Romaniei, dependenta de o singura sursa de aprovizionare care este Rusia, tara noastra nefiind conectata la magistralele vest europene de gaze naturale si potential fiind exclusa si de la accesul viitoarelor noi magistrale de gaze internationale. La nivelul pietei interne nu se pune problema de competitie intre mai multi producatori, OMV si Romgaz detinand pozitii de piata dominante.
AOAR apreciaza Cererea Comisiei Europene ca fiind incorecta si din punct de vedere a preturilor extrem de diferite a gazului natural practicat in randul vechilor membri ai UE si a unor diferente chiar si mai mari daca se iau in considerare si cele 10 noi membri admisi in 2004, dintre care Estonia este de departe tara cu cele mai mici preturi (3,99 euro/gjoule, fata de Romania 7,6 euro/Gjoule, pret ce ne situeaza pe locul 18 dintre 23 tari membre ale UE). Datele furnizate de EUROSTAT, nu iau in considerare taxele aplicate de statele membre consumului de gaze naturale. In aceste conditii, Romania s-ar plasa pe locul 5, dupa Ungaria, Bulgaria, Polonia si Slovacia, intr-un clasament a 25 state europene.
AOAR considera excesiva si periculoasa atat pentru mediul de afaceri cat si pentru populatie, acceptarea de catre Guvern a cererii Comisiei Europene, mai ales in conditiile in care de mai multi ani, in Romania, productia de gaze nu mai este subventionata, satisfacand cerintele europene normale ale asigurarii pietei unice europene. Pentru mediul de afaceri si populatie va fi greu de inteles si acceptata cererea CE de crestere a preturilor, in conditiile in care fiecare tara este suverana in a-si folosi in beneficiul propriu resursele nationale de care dispune.
AOAR cere Guvernului sa intreprinda toate demersurile legale, inclusiv prin formularea unei actiuni in justitie la nivel european, pentru apararea intereselor legitime ale Romaniei. Nu este de acceptat, in conditiile economice actuale, in care partial deficitul comercial, in crestere accelerata in 2007, este generat tocmai de factura energetica tot mai impovaratoare (Romania plateste importul de gaze din Rusia cu 370 $/1000 mc comparativ cu 280$/1000 mc in Germania), sa se dea curs unor cereri nerealiste si dezavantajoase tarii si economiei noastre.
In cazul in care demersurile legale nu vor avea rezultatele scontate, AOAR cere Guvernului impozitarea severa a profiturilor „volatile” pe care le vor inregistra fara nici un efort propriu companiile producatoare de gaze din Romania. Nu se poate accepta continuarea procesului de valorificare a resurselor energetice neregenerabile detinute de Romania si realizarea de profituri exceptionale de catre producatorii din domeniu, fara ca mediul de afaceri sau cetatenii romani sa aiba un beneficiu minim legitim.
AOAR cere adoptarea de urgenta a unei pozitii ferme de catre autoritatile competente din Romania , de catre Guvern care este obligat sa depuna toate eforturile de sustinere a pozitiei legitime a tarii noastre la nivelul Comisiei Europene, care mai are inca multe probleme de rezolvat pana la a realiza o piata energetica europeana libera si unica.
COMISIA EUROPEANA "cere" României să majoreze cu aproape 70% preţul la gazele naturale. Este vorba de “alinierea” preţului gazelor din producţia internă la cel de pe piaţa europeană. Această aliniere trebuia făcută treptat, din momentul încheierii negocierilor de aderare la UE până în 2008, dar, de doi ani de zile, autorităţile române au făcut foarte puţin în acest sens. Din această cauză, şocul majorării preţului pe piaţa românească va fi foarte mare. Astfel, în 2008, preţul producţiei interne este de 180 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce pe piaţa europeană preţul mediu este undeva în jurul valorii de 300 de dolari mia de metri cubi. Conform oficialilor de la Bruxelles, în România se practică preţuri de producţie joase şi producătorii europeni nu pot concura cu succes pe piaţa din România.
Dacă România va da curs solicitării UE, în mai puţin de 12 luni, cei doi producători de gaze, Petrom, companie controlată de austriecii de la OMV, şi Romgaz, deţinută de statul român, ar trebui să urce preţul cu 120 de dolari mia de metri cubi, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 70%.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro