Sfantul Ilie, stapanul tunetelor, trasnetelor, ploilor si incendiilor, va fi sarbatorit de romani, pe o zi caniculara, cu temperaturi de pana la 40 de grade Celsius. Sfantul Marit Prooroc Ilie Tesviteanul este sarbatorit anual de ortodocsi pe 20 iulie. Cunoscut in traditia populara ca "sfantul care aduce ploaia", Ilie pare sa fie in acest an un sfant al caniculei. Sfantul Prooroc Ilie este o divinitate a soarelui si a focului, identificata cu Helios din mitologia greaca si cu Gebeleizis din mitologia geto-daca, potrivit site-uluiwww.crestinortodox.ro. Ca divinitate solara si meteorologica, Sant-Ilie provoaca tunete, trasnete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa bata grindina.
In perioada sa pamanteana, Ilie a savarsit pacate, printre care si uciderea parintilor sai la indemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat si l-a trecut in randul sfintilor, urcandu-l la cer intr-o trasura cu roti de foc trasa de doi sau de patru cai albi inaripati. In cer, el cutreiera norii, fulgera si trasneste dracii cu biciul sau de foc pentru a-i pedepsi pentru raul pe care i l-au pricinuit.
De-a lungul timpului, romanii au dezvoltat mai multe traditii de Sf. Ilie. Astfel, oamenii nu au voie sa lucreze de teama pagubelor (traznete, ploaie, grindina), se cinstesc cojocarii si stuparii, se reteaza stupii, se duc faguri si mere la biserica spre binecuvantare si se impart de pomana.
In zori se culeg plante de leac stropite cu sange de cocos taiat deasupra lor, se duc berbecii la berbecar, ziua de Sf. Ilie fiind considerata si mijlocul sezonului pastoral. Daca tuna, vor fi merele si alunele viermanoase, iar daca ploua, va ploua 20 de zile, potrivit traditiei.
De ziua Sfantului Ilie, peste 120.000 de cetateni romani isi sarbatoresc onomastica. Cei care poarta numele Ilie reprezinta 1,83% din totalul populatiei Romaniei. La multi ani, tuturor!
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro