Anul 2033 - o planeta in care toata lumea este conectata

29 aprilie 2013

Eric Schmidt,directorul executiv Google ne ofera detaliile sale fascinante despre cum va fi viata noastra in anul 2033.
La finalul acestei luni el va publica cartea sa “„The New Digital Age: Reshaping The Future Of People,Nations and Business", in care va dezvalui viziunea sa despre viitor, descriind o lume in care toata lumea este conectata.

Informatii despre continutul acestei carti au fost publicate in The Guardian si cuprinde cateva fragmente ce infatiseaza viziunea lui Schmidt despre viata noastra care va fi dezvoltata din punct de vedere tehnologic la un nivel foarte inalt.

Asadar in acest fragment este surprinsa activitatea unui om obisnuit ,preocupat cu jobul sau si inconjurat de tehnologii inalte.

Apartamentul dumneavoastra este o orchestra electronica, iar dumneavoastra sunteti dirijorul. Cu simple miscari de incheietura si cu instructiuni vorbite veti putea controla temperatura, umiditatea, muzica ambientala si iluminatul. Veti putea citi in viteza stirile zilei in timp ce un costum va fi adus din dulapul automatizat. Va veti indrepta spre bucatarie pentru a lua micul dejun, iar display-ul transparent va va urmari sub forma unei holograme proiectate in fata dumneavoastra. In bucatarie veti lua o ceasca de cafea si un produs de patiserie pregatit la perfectiune de cuptorul dumneavoastra ce poate controla gradul de umiditate, citind in acelasi timp cele mai noi emailuri pe tableta holografica proiectata în faţa dumneavoastra. Computerul central al casei va va sugera o lista de sarcini pe care sa le indeplineasca robotii de curatenie, iar dumneavoastra le veti aproba pe toate.

Acesta este doar inceputul unei zile obisnuite. De asemenea drumul spre serviciu va fi cat de relaxant sau de productiv doreste fiecare persoana in parte.

Tarile aflate in curs de dezvoltare nu vor fi evitate de progresul tehnologic. Chiar daca telefoanele inteligente si roboţii continua sa aiba preturi mari, pietele ilicite precum reteaua shanzhai din China produc si distribuie copii care vor permite depasirea acestui impas.

In ciuda acestor progrese, exista o temere centrala: acesta revolutie a datelor va avea un impact asupra capacitatii cetatenilor de a avea control asupra informatiilor personale in spatiul virtual, iar acest lucru va avea consecinte semnificative in lumea fizica.

Eric Schmidt prezice ca ,in viitor, identitatile noastre in viata de zi cu zi vor fi definite din ce in ce mai mult de activitatile si asocierile noastre virtuale. Trecutul nostru va fi documentat amanuntit, iar acest lucru va afecta perspectivele noastre si va reduce in mod semnificativ capacitatea noastra de a influenta si controla modul in care suntem perceputi de catre alte persoane.

Accesul sporit la vietile oamenilor ce va deveni posibil gratie revolutiei datelor va permite anumitor regimuri autoritare sa aiba un avantaj periculos in tintirea cetatenilor. Cu toate acestea, cererea pentru instrumente si aplicatii care sa ajute cetatenii care traiesc sub regimuri autoritare va duce la dezvoltarea unei industrii tot mai mari. Aceasta este puterea revolutiei informatiei: pentru fiecare lucru negativ, va exista un feed-back ce are potentialul sa fie un lucru extraordinar de pozitiv. Vor fi mai multi oameni ce vor lupta pentru intimitate si securitate decat cei ce vor lupta impotriva lor, chiar si in cele mai represive zone ale lumii.

Adelina Elena Baciu
[email protected]

Alte articole

Ooni Koda
© Copyright 2024 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro