Daca nu vom trece la moneda europeana peste 5 ani, va trebui sa ne asteptam la rate mai mari la banca. În schimb, daca reusim aderarea, alte riscuri pandesc populatia Romaniei.
Euro a devenit Fata Morgana pentru țara noastra, care are alte prioritați în prezent. Leul va ramane si dupa 2015 moneda Romaniei, cred oamenii de afaceri din tara, dupa ce Comisia Europeana a publicat raportul de convergenta. În aceste conditii, întarzierea aderarii la Euroland se traduce la romani prin rate mai mari, mai putine locuri de munca, în principiu costuri ridicate.
„O buna parte dintre oameni vor avea probleme financiare, dar si bancile, daca ne referim la creditare. Cu toate acestea, daca ducem grija oamenilor si nu a economiei nationale, ar trebui sa implementam legea falimentului personal”, a declarat pentru EVZ Matei Paun, managing partner la BAC Investment Bank.
Desi este de acord ca multi vor avea de suferit de pe urma unei astfel de masuri, considera ca trebuie create premisele unei relansari economice. Acesta spune ca ratarea tintei pentru aderare are si puncte bune, dar si rele. Per total, va trebui sa ne asteptam la costuri de finantare mai ridicate, fapt care se va vedea în credite, dar si un acces pe pietele internationale limitat. Mai mult, nici investitorii nu vor mai parea atat de interesati de Romania.
„Ca un prim avantaj, am putea profita de o devalorizare mai competitiva a monedei, dar si de disciplina impusa de Frankfurt, daca noi nu ne putem gestiona singuri”, mai spune specialistul în investitii.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro