Reprezentanti ai Ministerului pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), cei ai agentiilor de turism, patronatele si sindicatele din turism au stabilit, in sedinta desfasurata saptamana aceasta, ca pentru acordarea voucherelor de vacanta vor contribui numai angajatorii. In prima faza se dorea ca voucherele sa fie acordate in urma contributiei angajatului si angajatorului intr-un fond.
"Am stabilit un alt principiu de acumulare a fondurilor necesare voucherelor de vacanta, anume la nivelul fiecarei unitati. S-a renuntat la crearea acelui fond comun pentru gestionarea banilor, care ar fi ridicat foarte multe suspiciuni. Aceasta varianta este mai simpla si speram sa fie aprobata", a declarat presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Daniel Vasilescu.
Potrivit presedintelui FPTR, angajatii care vor beneficia de astfel de tichete de vacanta le vor putea folosi direct la unitatile de cazare sau prin agentiile de turism.
"Angajatul va avea liberatatea sa aleaga daca va valorifica voucherele de vacanta singur sau va apela la o agentie. Sigur ca recomandat ar fi sa foloseasca serviciile unei agentii de turism de unde poate obtine un pachet turistic. Aceste vouchere vor fi date angajatului in perioada in care si-a programat concediul", a explicat Vasilescu.
Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Dragos Anastasiu, considera ca acordarea de catre angajator a voucherelor de vacanta in functie de salariul angajatului va stimula interesul acestuia din urma pentru corectitudinea cifrei din contractul de munca. "De exemplu, angajatorul poate da acest voucher sub forma unui bon in valoare de un salariu brut sau doua salarii brute. Acest fapt ar putea incuraja angajatii sa ceara sa li se treaca tot salariul in contractul de munca si ar putea determina micsorarea evaziunii fiscale", a declarat Dragos Anastasiu.
Acesta a precizat ca saptamana ce urmeaza reprezentantii MIMMCTPL ai patronatelor, sindicatelor si agentiilor de turism se vor reuni pentru modificarea textului legii voucherelor de vacanta.
"Cei prezenti in sedinta de la minister sunt la unison de acord in ceea ce priveste utilitatea voucherelor de vacanta si ca metoda de acordare trebuie sa fie simpla. Vrem implementarea unui sistem asemanator cu acela al bonurilor cadou, pentru ca este un model deja probat, apoi daca va mai fi nevoie de modificari, le vom adauga ulterior. Speram ca ministerul sa fie de acord cu aceasta metoda. In ceea ce priveste acordarea acestor tichete si bugetarilor totul este cu "poate". In textul legii scrie ca orice angajator "poate" acorda aceste vouchere de vacanta, in acest caz totul depinde de buget", a explicat Anastasiu.
Potrivit datelor furnizate de ANAT, la inceputul lunii ianuarie, romanii ar putea beneficia de vacante in tara daca legea voucherelor va fi implementata incepand cu luna iulie a acestui an. In prezent, legea a fost aprobata de Senat si este in analiza Camerei Deputatilor.
Reprezentantii domeniului turistic sustin ca legea voucherelor reprezinta un factor de dezvoltare economica, un ajutor pentru angajatori care isi vor putea fideliza angajatii mai usor si nu in ultimul rand reprezinta un beneficiu adus angajatilor.
Potrivit datelor furnizate de ANAT, in luna decembrie a anului trecut, numai 30% dintre romani isi permiteau sa plece intr-un concediu, situatia putand fi imbunatatita prin acordarea tichetelor de vacanta. De asemenea, peste 65% dintre angajatorii din sectorul industrial s-au declarat dispusi sa utilizeze tichetele de vacanta.
NewsIn
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro