Angajatorii nu apelează la subvenţiile oferite de stat pentru formarea profesională de teamă să nu îşi piardă angajaţii, susţin reprezentanţii Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Conform datelor, la noi doar 5,2% din companii participa la formarea profesionala, comparativ cu o rata medie din Uniunea Europeană de 25,5%.
Nestiinta sau neincredere?
Nu stim care sunt motivele reale, poate lipsa de informatie, poate frica de a-si pierde angajatul proaspat scolit. Interesante sunt insa ciferele si nu in sens bun, desigur. Agentia a avut alocate, in 2006, 1,3 miliarde lei vechi pentru subventionarea formarii profesionale, dar firmele nu au accesat niciun leu! Anul trecut, agentia a beneficiat de aceasi suma, din care s-au "consumat" doar 42 milioane de lei vechi!
"Am stat de vorbă cu reprezentanţii firmelor şi i-am întrebat de ce nu accesează subvenţiile pentru formare profesională prevăzute de art. 48 din legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Mi-au răspuns că oricum îşi pierd angajaţii pentru că nu le pot oferi salariile pe care le doresc, iar dacă îi formează profesional şansa de a-i pierde este dublă sau triplă", declara Dumitru Pleican, pentru Rompres.
Conform legii, statul poate subvenţiona 50% din cheltuielile pentru formare profesională ale firmelor, pentru cel mult 20% dintre angajaţi.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro