Anul acesta ar trebui să fie unul mult mai bun pentru finanțarea startup-urilor de tehnologie, după ce 2023 a fost cel mai slab din ultimii aproape zece ani. Această schimbare este determinată de scăderea inflației și, implicit, a dobânzilor, de revenirea investițiilor în zona de venture capital și de evoluția pozitivă a burselor la nivel mondial, afirmă Andrei Dudoiu, Managing Partner al SeedBlink, platformă de investiții și de equity management dedicată startup-urilor tehnologice europene.
Managerul SeedBlink crede că scăderea finanțărilor pentru startup-uri din ultimii doi ani a dus la o selecție dură a companiilor, iar cele care au rezistat sunt în prezent mai sănătoase din punctul de vedere al modelului de business și scalabilitate. Astfel, pentru SeedBlink această autoselecție a fost o oportunitate, compania fiind în poziția de a identifica businessuri dintr-o piață mult mai matură decât în 2021 sau 2022.
Citește integral opinia lui Andrei Dudoiu, Managing Partner SeedBlink:
„Scăderea inflației și implicit a dobânzilor, revenirea investițiilor în zona de venture capital și evoluția pozitivă a burselor cred că va face ca anul acesta să fie mult mai bun decât 2023 care este clar că în privința finanțării startup-urilor de tehnologie a fost cel mai slab din ultimii opt-nouă ani. După exuberanța din 2021 și un 2022 care a fost marcat de războiul din Ucraina și criza energetică, au apărut măsuri de politică monetară care au crescut dobânzile, determinându-i pe investitori să aleagă instrumente cu randament fix și cu risc scăzut sau foarte scăzut.
Pentru că în ultimele luni inflația a stagnat sau chiar a regresat, mă aștept ca 2024 să fie anul în care vom înregistra la nivel global o ajustare notabilă a politicii monetare, iar investitorii, deținătorii de capital locali sau internaționali, să nu mai aibă la dispoziție dobânzi ridicate ceea ce va readuce apetitul către alte forme de investiții.
De asemenea, bursele sunt un indicator și am văzut cum în a doua jumătate din 2023 și începutul acestui an, bursa din Statele Unite a avut o evoluție fulminantă, ceea ce a adus cel puțin în zona de tehnologie noi recorduri.
Revenind la piețele private, cifrele arată că, atât în Statele Unite, cât și în Europa, finanțările de tip venture au scăzut cu aproximativ 40-50%, iar anumite verticale ale startup-urilor chiar spre 60% față de 2022, care la rândul său a fost un an mai slab decât 2021. Însă 2021 a fost un an de vârf, unul extrem și mai puțin relevant pentru că banii circulau haotic și multe proiecte se finanțau fără să aibă fundamente sănătoase.
Un alt factor important care mă face să fiu optimist este legat de faptul că există proiecte care au supraviețuit în 2023 într-o piață extrem de constrânsă de finanțare. Mulți dintre cei care au dovedit reziliență au acum perspective mai bune pentru că au ajuns la un prag de profitabilitate și au reușit să așeze businessul într-o matcă operațională sănătoasă. Iar acum, dacă revin finanțările, vor avea combustibil ca să devină și mai competitivi. Deci, cred că și proiectele s-au autofiltrat în perioada aceasta, iar finanțatorii vor avea de ales dintr-o piață mai restrânsă, dar din niște businessuri mai mature și mai sănătoase.
Statele Unite dau tonul, iar până regăsim aceleași tendințe în Europa, durează aproximativ șase-nouă luni. România este foarte bine conectată la Europa și trendurile apar în aceeași perioadă, dar depinde și de maturitatea businessurilor. De exemplu, cele care sunt mai mature și sunt cuplate la finanțatori europeni mari sau regionali simt repede schimbările, în timp ce startup-urile early stage sau care se bazează pe finanțatori locali pot să fie la un decalaj de încă două-trei luni, dar nu mai mult, față de trendurile care se imprimă la nivel european.
Multă lume s-a așteptat în ultimii doi ani la o recesiune generalizată și care nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, au fost mai multe crize - politice, militare, de sănătate - iar acestea au generat crize tehnice sau recesiuni tehnice, dar nu generalizate și pare că indicatorii macroeconomici din cea mai importantă economie, cea a Statelor Unite, sunt suprinzător de buni.
Pe de altă parte, oricând poate să apară o lebădă neagră - nimeni nu anticipa pandemia sau era greu de crezut că vom vedea în paralel mai multe conflicte armate, la scara celor din Ucraina sau Orientul Mijlociu. Toate au influențat clar apetitul investitorilor, dar, până la urmă, businessul trebuie să își urmeze cursul și când există oportunități reale este doar o chestiune de timp până când finanțatorii vor vedea potențialul unei afaceri.
Verticale tech - campioni și pierdanți
AI-ul a fost un factor de foarte mare interes și confirmat în viața reală în 2023, o verticală extrem de „bullish” chiar în acest context în regresie al finanțatorilor. Acest segment va crește exponențial, dar cred că va conta enorm ce companii sau produse țin cont de etica utilizării Inteligenței Artificiale. Va conta legătura cu zona umană, cu ceea ce își dorește omenirea să obțină de la AI. Mai exact, să nu investim în tehnologii care, așa cum vedem foarte des acum, creează deep fake sau generează mai degrabă haos și probleme decât valoare adăugată. Pe de altă parte, AI va genera oportunități imense pentru alte verticale din tehnologie și nu numai, care pot deveni mult mai eficiente datorită beneficiilor pe care le poate adăuga inteligența artificială.
Dintre verticalele tech, anul trecut a fost pe val tot ce înseamnă inovație tehnologică în industria de apărare, iar trendul acesta clar va continua pentru că s-a ajuns la concluzia politică că este mai bine să fii pregătit și să investești în tehnologie și în apărare.
De asemenea, zona de tehnologie spațială probabil că va fi într-o continuă explorare și cu potențial, doar că vorbim de un segment care are nevoie de investiții imense și de companii care au acces la astfel de bugete. Iar, din păcate, în Europa nu am văzut foarte multe startup-uri care au astfel de resurse.
Cred că tehnologia blockchain va avea și ea o evoluție interesantă, pentru că, pe măsură ce își poate dovedi utilitatea în ceea ce privește automatizările și transparentizarea, va deveni adoptată de către guvern, de către autorități. Nu mă refer la criptomonede, ci la tehnologia blockchain care poate ajuta foarte multe industrii începând de la sectorul public până la servicii financiare.
La polul opus, dacă ne uităm la verticalele în care investițiile vor stagna sau chiar vor scădea, probabil ar trebui să ne uităm la companiile care oferă soluții de muncă la distanță pentru că deja pe acest segment există câțiva jucători câștigători și restul, dacă nu au o soluție foarte disruptivă, fie sunt înghițiți, fie dispar. Acesta este un exemplu care deja este vizibil. Totodată, soluțiile de semnătură electronică au devenit mainstream, iar companiile care pornesc acum la drum pentru a inova pe acest segment, probabil că au mult mai puține șanse decât cele care au devenit mature și au acaparat piața.
Ultimii doi ani - o oportunitate pentru SeedBlink. În 2020-2021 lucrurile păreau un fel de „El Dorado”
Pentru noi, ultimii doi ani au fost o oportunitate, pentru că odată ce finanțatorii au devenit mai restrictivi, SeedBlink a devenit o soluție pentru fondatori și astfel a fost mai ușor să identificăm companii bune pe care să le listăm în platformă. Noi deja eram pe drumul acesta de cofinanțare și colaborare cu fondurile de venture capital, dar am reușit să dezvoltăm mult mai multe parteneriate într-o perioadă în care piața a regresat și finanțatorii au fost mai puțini. Așadar, pentru noi această perioadă a fost una bună, iar acum putem lucra cu mult mai multe companii și putem evalua proiecte dintr-un pool mult mai generos și mai sănătos față de acum doi-trei ani.
Schimbarea acestei paradigme și restrângerea finanțărilor i-a determinat pe antreprenori să găsească soluții alternative, să se descurce, să pivoteze. Cred că în perioada aceasta, atât antreprenorii, dar și investitorii au câștigat experiență și acum au un comportament mai matur față de 2020-2021, ani în care tot ecosistemul global mergea pe un mecanism foarte facil de finanțare, de exit-uri și multiplicare. Lucrurile păreau un fel de „El Dorado”.
În ultimii doi ani însă, lumea a revenit cu picioarele pe pământ, avem un ecosistem mai lucrativ, mai matur, dar care va avea parte, evident, și de eșecuri. Eșecuri, care, precum în cazul imunității unui organism, te călesc… pentru că, de fapt, la fel este și pentru un ecosistem. Se călește pe măsură ce se confruntă cu situații mai dificile”.
Andrei Dudoiu este cofondator și managing partner SeedBlink, companie fondată în 2020 sș care între timp a devenit una dintre principalele platforme europene pentru investiții și equity management dedicată start-upurilor tehnologice. Anul 2023 a fost cel mai activ an de activitate al companiei, cu 53 de tranzacții încheiate în 20 de domenii tehnologice diferite. Pentru cei patru ani de activitate, platforma a raportat active de 815 milioane de euro și mobilizarea a 342 milioane de euro pentru investiții în peste 250 de startup-uri din 15 țări.
Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro